Спільними зусиллями вдалося відродити населений пункт, який ледь не щез з мапи країни
Завалля, розташоване у Млинівському районі на Рівненщині в лісовому масиві за земляними валами (від чого й назва), не перестає притягувати до себе поселенців. Свого часу воно ледь не стерлося з мапи України, бо після загибелі останніх мешканців — подружжя пенсіонерів Остапюків — стало справжньою пусткою. А в середині ХХ століття тут проживало майже три сотні чоловік, було сто тридцять дітей. У Торговицькій сільській раді, до якої входить Завалля, уже підготували необхідні документи про зняття села з адміністративно-територіального обліку, але сталося диво: Завалля несподівано почало оживати, у ньому поселився один мешканець, затим другий, а нині тут дихають життям уже десять осель. Більше того, цьогоріч оновлене Завалля має свого першого новонародженого та два фундаменти під будівництво житла молодими сім’ями.
Ожили десять закинутих осель
Два роки тому цю мальовничу місцину запримітив Анатолій Піголюк із Луцька, коли шукав, куди переселитися з міста. Знайомі порадили Завалля.
— Під час оглядин мене вразила гарна природа, — каже Анатолій Піголюк, — особливо садки. В одному з них росли сливки-венгерки, плоди так пообліплювали гілля, що їх було навіть більше, ніж листя. Пригнічувало, що цією красою ніхто не користується. Викупив у власників одну із заваллівських хат. А далі за моїм прикладом вчинила ще одна сім’я, за нею — друга. Відповідно пішов поголос про те, що Завалля відроджується, і це почало навертати до поселення все більше охочих проживати й трудитися в цьому благодатному сільському куточку. Наразі заселено уже десять осель. Село набрало більш-менш впорядкованого вигляду. Весною ще дадасться кілька нових будинків. Так що у Завалля, думаю, є хороше майбутнє.
— Коли готувалися документи про зняття села з адміністративно-територіального обліку, — розповідає колишній секретар Торговицької сільської ради Олександр Семенюк, — то щоразу щось, ніби шлагбаум, ставало на шляху. Вирішення питання декілька разів переносили з одного терміну на інший. При цьому й гадки не було, що хтось у закинутому селі, де залишилося хіба що світло, захоче жити. Отож, коли одного дня у сільраду прийшов молодий чоловік з бажанням придбати у Заваллі одну із старих хат для постійного проживання, у нас ледь мову не відібрало... Тепер ось, на щастя, мова йде вже не про зняття з обліку, а про те, як розвивати Завалля...
— Наступного року плануємо запустити в населеному пункті невеличке промислове виробництво, — ділиться планами Анатолій Піголюк, — майстри для цього є, бажання також. А поки що головне заняття для селян — господарювання на землі, яка тут дуже родюча. Вирощуємо пшеницю, ячмінь, буряки, городину. Посадили шість гектарів картоплі, зібрали щедрий врожай. Так що є чим годувати худобу. А з живності у Заваллі маємо корів, коней, свиней, бичків, курей, качок, кролів, кіз. Одне слово, є до чого докласти рук. Більшість із поселенців — вихідці з міст, вони з селянською роботою змалечку не були знайомі. Але нічого, звикають, втягуються. Головне, що кожен — працелюб.
— Так сталося, що в Заваллі поселилося кілька будівельників, — долучається до розмови Федір Стефінів, — серед них і я, за фахом — електрозварник; водночас і штукатур, і муляр, і плиточник. Якщо хтось новий поселяється в Заваллі, то ми, будівельники, збираємося до гурту, толокою допомагає новоселові облаштувати житло. Відновили також криницю. Вона глибока — на 35 метрів, до того ж на два відра: одне опускається, друге, з водою, піднімається. Загалом роботи в селі вистачає. Водночас тут, дійсно, є якийсь духовний затишок. Принаймні особисто для мене.
А літопис триває
Нинішнього року в молодого подружжя Юлії та Анатолія Шалайків народився син Ілля. У Заваллі — це перше немовля за двадцять п’ять років.
— У нас це вже друга дитина, — радіє мама, — старшому синові Тимофію два роки. Нині з малими дітьми тимчасово мешкаємо в сусідній Городниці, а в Заваллі, сподіваюся, скоро справимо новосілля в новому будинку. Місце для будівництва вибрали у мальовничому місці. Обзавелися там уже господарством. Вирощували полуниці. Мали від них деякий прибуток, який, як і чоловікова зарплата, йде на зведення власного помешкання.
— Тут зовсім інший, ніж в місті, уклад життя, тут все спокійно і розмірено, — каже ще один поселенець Завалля Сергій Кочнєв. — Я був військовим, жив у Луцьку. Вийшов на пенсію, але роки ще не ті, щоб сидіти склавши руки. От і вирішив оселитися в цьому тихому місці. Дружина мій вибір підтримала. Закінчую перебудовувати в Заваллі хату, невдовзі із сім’єю переїдемо сюди назовсім.
— Хоч Завалля належить до Торговицької сільради, а не до нашої, — каже голова Мальованської сільської ради Зінаїда Бронфін, — але тамтешні поселенці нам як рідня. Бо добираються вони до села через Мальоване. Допомогли не одному нашому мешканцю в будівництві, в обробітку землі. Недавно бригада заваллівських будівельників зробила ремонт у нашій сільраді — на благодійній основі. Загалом відчувається і їхня щирість, і згуртованість. Так що Заваллю, можна сказати, щастить на добрих, роботящих людей.
Загалом чинник людського трудолюбства, таланту й колись був притаманний для Завалля. Так, село славилося унікальним «мічурінцем» Феодосієм Шендеруком, сад якого не тільки дарував добірні врожаї, а й вважався цікавим експериментальним майданчиком. Там на грушах росли яблука, на яблунях — сливки... Ще й понині цей сад родить і нагадує про свого господаря. Славилася на всеньку округу заваллівська буряківнича ланка — і вирощеними врожаями, й своєю участю в художній самодіяльності. Були в селі й народні ремісники, художники. Мало не в кожній хаті жінки займалися вишиванням.
Історично Завалля залишило про себе гарний спогад. Нині ж літопис села триває — уже з новими поселенцями. І з новою надією, що населений пункт не доведеться стирати з мапи України.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.
Село Завалля для Федора Стефініва, Сергія Рощука, Юрія Сидорука та Анатолія Піголюка стало рідним.
Добиратися до села розбитою дорогою найнадійніше підводою, тож Каштанкою вправно керує Володимир Лазаревич, а за учня-фірмана у нього чотирирічний Дмитрик Малинич.
Анатолій та Юлія Шалайки з дітьми планують у Заваллі справити новосілля.