Під час церемонії підняття Державного прапора України в місті Ізюмі.

Церемонія відбулася на центральній площі міста в присутності захисників України. Під час підняття прапора пролунав Державний гімн України.
Президент подякував військовослужбовцям, які звільняють українські землі від ворога.

«Хочу подякувати вам за те, що зберігаєте наших людей, наші серця, дітей і майбутнє», — сказав Володимир Зеленський.

Глава держави побажав військовослужбовцям здоров’я та успіхів.

«Останні місяці вам надзвичайно складно. Тому дуже вас прошу: бережіть себе, бо ви — найцінніше, що в нас є», — зазначив він.

Президент наголосив, що жоден окупант не зможе підкорити серця українців.

«Напевне, можна тимчасово окупувати території нашої держави. Але точно неможливо окупувати наш народ, українських людей», — переконаний Володимир Зеленський.

Глава держави зазначив, що сьогодні, коли захисники звільняють українські землі від окупантів, прапор України набуває особливого значення.

«Раніше, коли ми дивилися вгору, завжди шукали синє небо, сонце. А сьогодні ми, і особливо люди на тимчасово окупованих територіях, дивлячись угору, шукаємо лише одне — прапор нашої держави. Це значить, що герої тут. Це значить, що ворога немає, він утік», — сказав Володимир Зеленський.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять захисників, які віддали свої життя за Україну.

Глава держави коротко поспілкувався з міським головою Ізюма Валерієм Марченком щодо ситуації в населеному пункті.


Президент подякував військовослужбовцям, які звільняють українські землі від ворога.

Інформація з Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Фото president.gov.ua.

На Харківщині Президент України нагородив українських захисників

Під час робочої поїздки у Харківську область Президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди українським військовослужбовцям.

«Хочу подякувати вам за службу, за звільнення тимчасово окупованих територій. Дякую за захист найголовнішого, що в нас є, – України, нашого суверенітету й територіальної цілісності», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський побажав захисникам та їхнім сім’ям здоров’я.

«Ви – героїчні люди. Бережіть себе і народ України. Діти й онуки ніколи не забудуть ваш подвиг», – зазначив Президент.

Глава держави також провів нараду щодо оперативної ситуації на ділянці фронту та на деокупованих територіях. Президент заслухав доповідь командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського – командувача оперативного стратегічного угруповання військ «Хортиця», яке здійснює контрнаступальну операцію на Харківському та Луганському напрямках.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Володимир Зеленський: Після повернення України в Крим туди повернеться життя, як на Харківщину

Президент України наголосив, що жителі всіх тимчасово окупованих територій України, зокрема й Криму, мають знати, що Україна туди обов’язково повернеться, а разом з нею повернеться повноцінне життя. Про це Глава держави сказав, спілкуючись із журналістами в деокупованому Ізюмі під час робочої поїздки на Харківщину.

«Ми маємо надсилати сигнали нашим людям, які поки що, на жаль, перебувають в окупації. І мій сигнал людям у Криму: ми знаємо, що це наші люди, і це жахлива трагедія, що вони в окупації понад вісім років. Ми туди повернемося. Я не знаю, коли саме. Але в нас є плани, і ми повернемося туди, тому що це – наша земля і наші люди», – заявив Президент.

Володимир Зеленський зазначив, що жителі тимчасово окупованого Криму всі ці роки перебувають під тиском пропаганди Російської Федерації, але коли Україна повернеться на півострів, кримчани побачать неправдивість російського телебачення та пропаганди.

«Тому що ми знаємо, що правда на нашому боці», – наголосив Глава держави.

Володимир Зеленський відзначив, з якою теплотою на звільнених територіях зустрічають українських військових.

«Це дуже чуттєвий момент. Це означає, що разом зі Збройними Силами України повертається життя», – сказав він.

Розповідаючи про свої враження від побаченого в деокупованому Ізюмі, Володимир Зеленський зауважив, що дуже добре знав цей регіон іще до того, як став Президентом України, тож побачене шокує.

«Те, що ми бачимо, шокує, хоча ми вже бачили таке в Бучі, на перших деокупованих територіях. Так само – зруйновані будівлі, вбиті люди… На жаль, це частина нашої сьогоднішньої історії. І частина сучасної російської нації – те, що вони зробили», – зазначив Глава держави.

Він подякував міжнародним партнерам за направлення в Україну слідчих та прокурорів, які допомагають у зборі матеріалів щодо злочинів Росії на деокупованих територіях.

«Ми всі розуміємо, що цей процес нешвидкий. Наш Офіс Генерального прокурора працює, виконує важливі завдання. Вони дають змогу і журналістам, і слідчим приїжджати в ці місця, знаходити важливі деталі», – сказав Президент.

Володимир Зеленський наголосив, що головне для України – залишатися максимально відкритою в цих питаннях.

«І тоді, впевнений, за все це будуть вироки, буде трибунал. Я в цьому не сумніваюся ні секунди», – резюмував Глава держави.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Глава держави провів нараду щодо енергетичної безпеки Харківщини

Під час робочої поїздки у Харківську область Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо питань енергетичної безпеки регіону.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов поінформував Президента, що в регіоні повністю деокуповано 16 громад, частково деокуповано сім громад. Під окупацією залишається близько 6% території області, тоді як до контрнаступу українських військових було окуповано 32% Харківщини.

За словами Олега Синєгубова, в регіоні проводять роботи з відновлення пошкоджених об’єктів інфраструктури, зокрема у звільнених населених пунктах. На деокупованих територіях відновлюють лінії електропостачання, мобільний зв’язок та роботу медичних установ.

Президент наголосив на важливості якнайшвидшого поновлення електропостачання на територіях, звільнених від ворога.

«Деокупація триває, тому треба підготувати зрозумілий план дій, щоб це було в інших районах, які звільнятимуть», – сказав Володимир Зеленський.

Міністр енергетики Герман Галущенко, який брав участь у нараді в режимі відеоконференції, зазначив, що робота ремонтних бригад значною мірою залежить від темпів розмінування територій.

З огляду на це Президент закликав забезпечити роботу більшої кількості бригад енергетиків та працівників ДСНС задля пришвидшення процесу відновлення.

Під час наради також було зосереджено увагу на питанні функціонування ТЕЦ і ТЕС у Харківській області. Володимир Зеленський зазначив, що сьогодні, в умовах війни, необхідно розробити план заходів щодо забезпечення резервних потужностей системи енергопостачання.

Крім того, Глава держави ознайомився з перебігом відновлення житлового будинку у Харкові, який зазнав пошкоджень унаслідок російських обстрілів. Там триває ремонт покрівлі, перекриттів і балконів, встановлюють вікна.

Володимир Зеленський вручив орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня голові Харківської обласної військової адміністрації Олегу Синєгубову та орден «За мужність» ІІІ ступеня міському голові Харкова Ігорю Терехову.

Олег Синєгубов та Ігор Терехов були нагороджені згідно з указом Президента від 6 березня за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету й територіальної цілісності України, мужність і самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України