Фермер з Нових Млинів Борзнянського району Володимир Низківський, який вирощує понад 20 голів великої рогатої худоби, написав до редакції «Голосу України» з гіркотою про нинішні заготівельні ціни. «Кинувся я продзвонювати заготовачів в окрузі, щоб здати вирощених бичків, -пише він. — У відповідь почув: 13 гривень за кілограм ваги. А корови приймають по 8—9 гривень. Дружина зателефонувала у Черкаси. Там дають 17—18 гривень. Нормально на сьогодні. Чернігівська ж ціна рубає моє господарство під корінь. Більше тримати бичків я не зможу...»
Чоловік просив розібратися, хто винен у такій ситуації. На Центральному ринку Чернігова, куди йде левова частка заготовленого в області м’яса, продавчині нам щиро зізналися: у всьому винен низький попит.
— Яловичина йде по 35—45 гривень за кілограм, — зазначали реалізатори-посередники. — Більше і не поставиш, бо немає покупців. Цілий місяць уже така ситуація. Кіло сала можна придбати за 12—15 гривень. А його ж ще треба привезти сюди... Практично половина закупленої корови на забій йде у відходи.
Однак, як з’ясувалося, головною причиною низьких цін на м’ясну продукцію у Чернігівській області стало... збільшення виробництва свинини та яловичини. За статистичними даними, з початку року вироблено 53,4 тисячі тонн м’яса у живій вазі — 111 відсотків до відповідного періоду 2012-го. На Придесенні цьогоріч істотно зросло поголів’я свиней, птиці, овець, кіз. Вийшло, як із тими бульбами. Торік був на них великий урожай і закупівельні ціни у «картопляному Донбасі» впали до критичної межі. Багато крохмалистої згнило у льохах, на смітниках. Нині через неврожай вартість картоплі піднялася до 3—4 гривень за кілограм.
На жаль, збільшення виробництва м’яса в області не забезпечене належними можливостями переробних підприємств. Припинив роботу Бахмацький м’ясокомбінат, який відправляв заморожені туші великої рогатої худоби до Російської Федерації. Не експортує заморожене м’ясо до північних сусідів і ПАТ «Ритм» (Чернігів). Це, звісно, призвело до того, що селянам стало важко збути вирощене за прийнятними цінами. У господарствах населення закупівля худоби та птиці скоротилася на 26,9 відсотка.
— Справді, — коментує ситуацію начальник управління харчової та переробної промисловості, розвитку сільських територій, ринків сільськогосподарської продукції та інвестицій департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Кулик (на знімку), — на Чернігівщині порівняно з відповідним періодом минулого року зросло виробництво замороженого м’яса великої рогатої худоби в 8,7 разу, свинини — на 60 відсотків, ковбасних виробів — на 7,3 відсотка. Заготівлю здійснюють 33 суб’єкти господарювання, а також приватні підприємці. Всіма категоріями господарств з початку року продано 11 переробним підприємствам краю 13,8 тисячі тонн худоби та птиці у живій вазі, що на 15,8 відсотка більше від торішнього показника. Середня по області реалізаційна ціна худоби та птиці — 11305,6 гривні за тонну без урахування ПДВ. Це на 5 відсотків менше від вартості 2012 року. Хоча у цій статистиці є і позитиви — споживачі мають можливість отримати дешевші продукти, однак виробники, мусимо зазначити, при цьому втрачають мотивацію для нарощування м’ясного поголів’я. Тому ми працюємо над розширенням ринків збуту тваринницької продукції. 
 
Чернігівська область.
Фото автора.