У Комітеті Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва нині опрацьовується проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» щодо порядку виїзду громадян за кордон в особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України» (№ 8029) авторства Георгія Мазурашу («Слуга народу»).

Наголошуючи на тому, що українці — вільні люди у вільній країні, Георгій Мазурашу водночас зауважує, що нині, на жаль, зроблено акцент на «совкові» заборони в питанні виїзду чоловіків за кордон. «І це приносить нам багато зайвих проблем», — переконаний він. За словами депутата, нині рівень безробіття сягає 35 відсотків: «Маємо величезну кількість громадян без роботи і можливості заробляти на себе, сім’ю, не кажучи вже про підтримку ЗСУ».

Народний депутат не бачить сенсу в забороні на виїзд більшості чоловіків віком 18—60 років за кордон. «Який сенс цієї заборони? Щоб було кому воювати?» Так усі воювати не можуть, навіть теоретично. У кожного «свій фронт». А головне — з тих, хто не готовий або з різних причин не хоче воювати, в армії все одно толку не буде, з «такими» там лише суцільні проблеми, і це постійно зазначають і наші захисники з передової», — наголосив він, додавши, що натомість такі громадяни можуть і мають працювати на економіку (а отже, і обороноздатність) — в тилу або за кордоном.

«Понад 10 років в Україні найбільшими інвесторами називають заробітчан за кордоном. У 2021 році, за даними з відкритих джерел, вони перевели в Україну майже 13 мільярдів доларів! Натомість встановленням сумнівної законності заборони на виїзд ми самі собі шкодимо... Зокрема, багато хто із заробітчан не передає і не привозить в Україну гроші, вони вже шукають варіанти, як змінити постійне місце проживання, не бачать майбутнє своє і сім’ї в рідній країні, а отже, ми втрачаємо ресурси і людей», — переконаний обранець. Як аргументи він також наводить такі факти: відсутність можливостей заробити на себе і сім’ю у більшості громадян, а відтак зростання соціально-економічного напруженняи і супутні проблеми; руйнування сімей через критичні фінансові проблеми або неможливість бачитись із рідними, які перебувають за кордоном.

На думку депутата, якби хоч частина безробітних громадян або тих, хто працює за скромну зарплату чи потребує фінансової підтримки від держави, виїхали і працевлаштувалися в інших країнах, то вони, заробляючи там більш-менш гідно і свої сім’ї забезпечували б, і нашу економіку підтримували б, і на спеціальний рахунок ЗСУ активніше передавали б гроші.

Тож у цьому законопроекті Георгій Мазурашу пропонує, крім інших законних підстав для виїзду військовозобов’язаних, запровадити гарантійний внесок у державний банк у сумі п’яти неоподатковуваних мінімумів для працездатних громадян (станом на сьогодні це 13 тисяч гривень), з якого щомісяця сума, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати, буде перераховуватися на рахунок ЗСУ. Потрібне буде також письмове підтвердження добровільного обов’язку поповнювати цей рахунок щомісяця на ту само суму податків з «мінімалки» і дозвіл звідти перераховувати щомісяця кошти на рахунок ЗСУ.

Водночас, відкидаючи всі скептичні зауваження, мовляв, виїдуть, а платити не будуть, депутат наголосив, що громадяни, які виїхали за кордон на таких умовах, в’їхати в Україну зможуть лише після виконання взятих на себе зобов’язань.

Тож депутат переконаний: у разі ухвалення таких змін ми отримаємо гарантований позитивний ефект. По-перше, наші громадяни знову почуватимуться «вільними громадянами вільної країни». По-друге, відновляться інвестиції від заробітчан, які не боятимуться приїжджати додому. По-третє, з кожних 100 тисяч військовозобов’язаних громадян, які виїдуть під час воєнного стану за кордон на за-пропонованих умовах, майже 270 мільйонів гривень щомісяця потраплятиме на рахунок ЗСУ. Крім того, реалізація цього законопроекту, наголосив Г. Мазурашу, зведе до мінімуму або до нуля багато корупційних ризиків.