Глава держави висловив подяку Президенту Єврокомісії за візит і відзначив її важливу роль в оборонній і фінансовій підтримці України під час війни.

Володимир Зеленський також подякував Урсулі фон дер Ляєн за її зусилля щодо набуття Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

«Сьогодні в нас була предметна бесіда. Важливо, що пані Урсула фон дер Ляєн приїхала до нас після щорічної доповіді у Європейському Союзі», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що в середу, під час візиту першої леді Олени Зеленської до Страсбурга, було оголошено про намір Євросоюзу виділити 100 млн євро на відбудову 74 українських шкіл.

«Ця програма – велика, і руйнації великі, але крок за кроком ми маємо повертати життя в Україну. І повертаємо завдяки нашим воїнам, нашому народу. Я думаю, що ми сьогодні дуже позитивно налаштовані й мотивовані щоденною деокупацією тих чи інших містечок, сіл. Тож для нас – це велика перемога», – наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави зазначив, що під час зустрічі з Президентом Європейської комісії було обговорено питання енергетичних викликів, які постають перед Україною та ЄС.

«Ми бачимо зараз, як російський ворог завдає ударів по наших ТЕЦ, іншій енергетичній інфраструктурі. Цієї зими викликів буде багато, і тут потрібно працювати нам усім об’єднано, бо це складні виклики і для України, і для Європейського Союзу. І ми розуміємо, що всі маємо одне одному допомагати», – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що завдяки приєднанню України до спільної енергосистеми ЄС країни Європи зможуть отримати дешеву українську електроенергію, а наша держава – надходження до бюджету, що допоможе виконати зобов'язання стосовно виплат заробітних плат і пенсій.

Володимир Зеленський подякував Урсулі фон дер Ляєн за рішення Єврокомісії про виділення Україні траншу фінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі 5 млрд євро.

За словами Президента, сьогодні під час зустрічі також обговорювалася можливість одержання наступного траншу до кінця поточного року та підготовки макрофінансової допомоги Україні від ЄС на наступний рік.

Крім того, співрозмовники торкнулися питання приєднання України до внутрішнього ринку Євросоюзу ще до набуття повноправного членства в ЄС.

«Впевнений, це буде однією з наших найважливіших перемог. Ми на це заслуговуємо, і тому поки ми ще на шляху до членства, ми хотіли б приєднатися до внутрішнього ринку ЄС. Це для нас важливо», – розповів Глава держави.

Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн обговорили продовження тиску на Росію, зокрема шляхом ухвалення 8-го санкційного пакета.

Зі свого боку Президент Єврокомісії привітала Україну та ЗСУ з успіхами на фронті й висловила захоплення мужністю українських військових.

Урсула фон дер Ляєн також зазначила, що наша країна продовжує рухатися до набуття членства в ЄС.

«Я відзначаю рішучість, величезний прогрес на цьому шляху. Ми підтримуватимемо вас усіма своїми можливостями», – наголосила вона.

Президент Єврокомісії відзначила важливість збільшення обсягів постачання української електроенергії до країн ЄС.

На зустрічі також обговорювали надання макрофінансової допомоги Україні. Урсула фон дер Ляєн розповіла, що погоджений Європарламентом транш у сумі 5 млрд євро має надійти в жовтні, та запевнила, що робота стосовно підтримки триватиме.

Щодо санкцій Президент Єврокомісії наголосила на важливості обміну деталями роботи в цьому напрямку між ЄС та Україною, щоб агресор не мав змоги обходити обмеження.

Крім того, лідери обговорили питання ефективної та швидкої відбудови України.

«Ми ніколи не зможемо компенсувати те, що ви робите, вашу боротьбу за демократію, за людство, за повагу до міжнародного права. Але що ми можемо, то це сказати вам, що ваші європейські друзі з вами. І будуть з вами стільки, скільки потрібно», – запевнила Урсула фон дер Ляєн.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Ім’я Урсули фон дер Ляєн з’явилося на Алеї сміливості в Києві

Президент України Володимир Зеленський і Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн взяли участь у відкритті символічної таблички на Алеї сміливості на площі Конституції в Києві, присвяченої європейській лідерці.

«В часи війни ми збираємося на цій площі не випадково, тому що тут є імена лідерів світу, які підтримували нашу державу, наш народ, нашу економіку і впродовж цієї війни стояли на нашому боці проти агресії РФ. Я хотів би, щоб сьогодні на цій Алеї з’явилося ім’я шановного Президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн», – сказав Володимир Зеленський під час урочистого відкриття іменної таблички.

Глава Української держави також вручив Президенту Єврокомісії орден князя Ярослава Мудрого І ступеня, яким Урсулу фон дер Ляєн було нагороджено за значні особисті заслуги у зміцненні міждержавної співпраці, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України, вагомий внесок у популяризацію Української держави у світі.

Президент Єврокомісії подякувала Володимиру Зеленському за відзнаки й наголосила, що щаслива бути в Києві.

«Я щиро дякую за той орден, який сьогодні отримала. Для мене це – велика честь. Я приймаю його від імені мільйонів європейців, які підтримують український народ. Це чудовий символ зв’язку між Україною та Європейським Союзом», – сказала вона.

З початку повномасштабної війни Росії проти України Європейський Союз стоїть поруч із нашою державою в її героїчній боротьбі з агресором. Лідерство Президента Європейської комісії відіграє ключову роль у широкій підтримці України з боку Євросоюзу у відстоюванні суверенітету й територіальної цілісності та спільних європейських цінностей.

Урсула фон дер Ляєн особисто переконує лідерів держав – членів ЄС у необхідності надання Україні важкого озброєння та посилення санкційного тиску на РФ. Її відданість безумовній перемозі України сприяла ухваленню Європейським Союзом важливих рішень щодо фінансової підтримки нашої країни, зокрема безпрецедентної макрофінансової допомоги та планування відбудови.

Вона також докладає значних зусиль для поглиблення європейської інтеграції нашої держави та реалізації ключових пріоритетів порядку денного відносин Україна – ЄС.

Ім’я Урсули фон дер Ляєн на Алеї слави у Києві відсьогодні буде поруч з іменами державних діячів з Великої Британії, Польщі, Латвії, Чехії.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Отримання систем ППО є одним з пріоритетів для України, це дасть людям безпеку – Володимир Зеленський

Для України сьогодні є пріоритетом отримання систем протиповітряної та протиракетної оборони, які убезпечать громадян та цивільну інфраструктуру від постійних атак з боку Росії. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ після зустрічі з Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн у Києві.

Володимир Зеленський зазначив, що наявність сучасних систем ППО сприятиме, зокрема, поверненню українців додому з-за кордону.

«Питання – гарантувати їм безпеку. Це складне питання. Безпека – це протиповітряна оборона. Я не знаю, як це вирішити дуже швидко, але ППО і ПРО – це для нас сьогодні пріоритет», – сказав він.

За словами Глави держави, є певні позитивні рішення щодо постачання Україні зенітних ракетних комплексів NASAMS та IRIS-T.

«Ми очікуємо декілька систем IRIS-T. Поки що не отримали жодної. Так само, як від США ми очікуємо – і вдячні за підтримку цього процесу – NASAMS», – розповів Президент.

За словами Глави держави, Україна налаштована активно працювати щодо питання надання ППО з такими країнами, як Франція, Італія, Німеччина.

«Не отримав поки що позитивної реакції від Ізраїлю. Держав, які спроможні гарантувати нам з вами закриття неба, принаймні з погляду ППО, не так багато. І навколо цих держав і треба розв'язувати це питання», – пояснив він.

Президент наголосив на важливості пришвидшення процесу надання нашій країні систем ППО, адже щодня від агресії Російської Федерації гинуть цивільні українці.

«Хочеться, щоб усі держави, які спроможні дати Україні важку техніку, відкрили це вікно. Ми вдячні за всю допомогу, яку нам дають для посилення Збройних Сил України», – зазначив він.

Президент зауважив, що нещодавні успіхи на фронті, насамперед на Харківщині, стали можливими завдяки ЗСУ і тому, що Україна отримала ту допомогу, яку запитувала.

«Ще не всю, але отримали. Дуже важливо, щоб партнери підтримували нас тим, що нам потрібно. Всі дії на полі бою – це конкретні операції, які мають бути підкріплені конкретною зброєю. Тоді буде конкретний результат. А про сміливість і розум наших Збройних Сил не треба навіть говорити, все видно за результатами», – сказав Володимир Зеленський.

Зі свого боку Урсула фон де Ляєн зазначила, що Європейська комісія підтримує спільний підхід країн ЄС щодо надання Україні тієї збройної підтримки, якої вона потребує для свого захисту.

«Це така загальна рекомендація для всіх членів Європейського Союзу. Сам ЄС не володіє жодним військовим обладнанням, але сприяє цьому процесу через фінансування Європейського фонду миру. Але це відповідальність держав-членів ЄС на двосторонньому рівні», – сказала вона.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України