Про це йдеться в черговому звіті американського Інституту дослідження війни (ISW).

За даними аналітиків, безперервні атаки ЗСУ на російські наземні лінії зв’язку (GLOC) через Дніпро на заході Херсонської області мають дедалі більший вплив на постачання армії рф на правому березі. Останні повідомлення свідчать про нестачу продовольства й води в окупованому росією Херсоні та принаймні тимчасове ослаблення вогню російської артилерії. Крім того, на деяких ділянках зазнали поразки неякісні підрозділи путінського війська, що дало українським захисникам змогу просунутися вперед.

В ISW прогнозують, що найближчими тижнями українські сили, ймовірно, повернуть собі більшу частину, якщо не всю західну частину Херсонської області. При цьому росіяни намагаються відступити на захищеніші позиції в рамках контрольованого відходу, щоб уникнути хаотичного відступу, характерного для краху їхньої оборони на Харківщині.

Водночас ЗСУ продовжують зміцнювати позиції на східному березі річки Оскіл у Харківській області, незважаючи на зусилля противника щодо їх стримування.

За спостереженнями експертів, Донецька область наразі є єдиним регіоном, де російські війська все ще намагаються проводити наступальні операції. Крім того, ISW зазначає, що путін дедалі більше покладається на нерегулярні, погано навчені спеціальні добровольчі та маріонеткові підрозділи замість того, щоб поновити розбиті підрозділи російських сухопутних військ.

Зі свого боку генерал США Марк Міллі вважає, що «війна нині йде не надто добре для росії» і залишається незрозумілим, як рф може відреагувати на останні невдачі на полі бою. Після відвідин військової бази в Польщі він зазначив, що українські сили захопили стратегічну ініціативу, повідомляє Reuters.

«Українські війська витіснили російську армію на сході, а також тиснуть на півдні, однак війна далека від завершення». Про це пише німецьке видання Business Insider, посилаючись на звіт розвідувального управління НАТО. Мовляв, у ньому зазначається, що російська окупаційна армія продовжить свої спроби наступу на Донбасі незалежно від того, яких втрат вона зазнає від таких дій. Мається на увазі, що рашисти не припинять нищити цивільну інфраструктуру та обстрілювати українські населені пункти зі ствольної та реактивної артилерії. Водночас зазначається, що «друга армія світу» так і не змогла розв’язати основні проблеми, які переслідують її ще від початку повномасштабного вторгнення в Україну, зокрема, логістичні.