Руйнування житлового будинку міста Нікополя.

Так, у неділю по обіді ворог чотири рази бив по Покровській, Червоногригорівській та Нікопольській громадах Нікопольського району Дніпропетровщини.

За даними Головного управління ДСНС України в області, було випущено понад 60 снарядів з «Градів» та важкої артилерії, вбито двох чоловіків та поранено двох чоловіків та жінку.

У Покровській громаді загинув 39-річний чоловік. Ще двоє чоловіків поранено: 36-річного ушпиталили в стані середньої тяжкості, 35-річному надали допомогу, він лікуватиметься вдома. У Червоногригорівській громаді убито 74-річного чоловіка.

Пораненій 51-річній жінці медики надали першу допомогу — вона також лікуватиметься вдома.

«В одному з будинків виникла пожежа. Вогонь приборкали сім рятувальників та пожежний автомобіль. Понівечено 26 житлових будинків, 11 господарських споруд, дві автівки, майже три сотні сонячних панелей, газогін та електромережу. Без світла залишилися дев’ятсот родин. Енергетики та аварійні бригади працюють. Влучило також у місцевий ліцей та автобусну зупинку», — зазначили в ОВА.


Елементи ураження та залишки осколково-шрапнельних боєприпасів калібру 152 мм, знайдені на місці руйнування.

У Нікопольській громаді загиблих та поранених не зафіксовано. У райцентрі знайшли залишки заборонених шрапнельних боєприпасів, які призначені для масованого ураження живої сили. За словами голови Нікопольського району Євгена Євтушенка, такими снарядами ворог завдав удару по старій частині міста.

«На території старої частини міста Нікополя знайдено елементи ураження та залишки осколково-шрапнельних боєприпасів калібру 152 мм. Вони застосовуються для масованого ураження живої сили противника. Окупанти спрямували їх по житловій забудові з мирними людьми», — розповів він.

В обласній прокуратурі «Голосу України» повідомили, що пошкоджень у районі зазнали приватні та багатоповерхові житлові будинки, господарські споруди, місцевий ринок, будівля райдержадміністрації, дитячий садок, школа, стадіон, магазини, будівля поліції, перукарня, автомобілі, лінії електропостачання, газопровід. На місці подій працюють прокурори, слідчі поліції, експерти. Будь-які військові об’єкти на цих територіях відсутні.

«Здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни», — підкреслюють у прокуратурі.

За даними ДТЕК Дніпровські електромережі, енергетики відновили електропостачання в трьох населених пунктах Нікопольського району. Як розповіли «Голосу України» в енергокомпанії, протягом 17 вересня аварійно-відновлювальні бригади повернули світло в домівки 3 848 родин області, які були без живлення через пошкоджені електромережі.

«Без електропостачання залишається ще майже сто домогосподарств у трьох населених пунктах Покровської та Томаківської громад. Енергетики роблять усе можливе, аби повернути світло в найкоротші терміни. Роботи буде проведено, щойно наші фахівці отримають дозвіл на них від ДСНС та військових», — підкреслюють у компанії.

А вже за минулу ніч ворог тричі вдарив з важкої артилерії та «Градів» по Нікопольській та Марганецькій громадах, випустивши ще понад сорок снарядів. За інформацією голови ОВА Валентина Резніченка, попередньо, люди не постраждали. У Нікополі та на його околицях зруйновано майже десять будинків, кілька господарських споруд, автівки, водогін та лінію електропередач. У Марганецькій громаді обстріли залишили без світла більш як 2 500 родин. Енергетики вже працюють.

«У решті районів уночі кричали сирени, та обійшлося без атак, і на цю хвилину спокійно», — додав він.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел