«Україна має перемогти в цій війні не тільки для того, щоб звільнити свою землю, а й для того, щоб не дати війні поширитися на всю Європу, — зазначив Генеральний Секретар. — Нині Україна на варті нашого континенту».

«Європейський Парламент підтримує Україну вже впродовж десяти років, — наголосив Клаус Велле під час візиту. — Тепер ми приїхали підтримати вас за цих особливих обставин. Відвідавши Бучу й Ірпінь, ми побачили не-сказанні злочини, яких не можна було й уявити в ХХІ столітті. Але тепер увесь світ знає, що таке російська агресія, що вона означає для України. Ми висловлюємо свою солідарність жертвам і постраждалим від
цієї агресії».

Відповідаючи на запитання про те, чи готова Європа визнати росію країною-терористом, Клаус Велле зауважив наступне: «Те, що відбувалося тут, і те, що відкривається нині в Ізюмі, — це, беззаперечно, тероризм у дії. Те, що робить російське військо в Україні, — це, безперечно, злочини. Маємо визнати те, що здавалося неможливим в Європі впродовж багатьох десятків років. Треба зупинити це, щоб така само війна не поширилася на нашому континенті. Сама ця війна — це беззаперечний акт тероризму. Те, що під час неї відбувається, — це також тероризм. Ми не можемо не зважати на жертви, особливо серед цивільного населення. Тому нам залишається сподіватися, що це знайде належну оцінку і світова громада знайде якісь способи, щоб належно оцінити та покарати такі дії».

Оглядаючи місця масового захоронення жертв російської агресії в Бучі, Клаус Велле порівняв події, які тут відбувалися, з подіями Другої світової війни. Під час спілкування із журналістами його попросили детальніше розповісти, що саме навіює такі порівняння. «Я німець, — із цих слів розпочав свій коментар представник Європарламенту. — Ці всі обставини нагадують мені деякі факти масових убивств, які вчиняли німецькі війська в багатьох місцях. У тому числі і в Україні. Думаю, що войовничий націоналізм — це зло. Ми бачимо наслідки цього зла тепер на вашій землі. Це буде добра наука для всіх європейських країн. Сподіваюся, що таку науку дістане також росія. Але станеться це тільки в разі її поразки в цій війні.

Думаю, що ця війна має закінчитися поразкою росії, бо в протилежному випадку агресія потягне за собою нову агресію. Будемо мати прецедент успішної війни. Тому ми не можемо допустити того, щоб росія тут перемогла. Має перемогти світ».

Відповідаючи на запитання «Голосу України» про те, чи не починає Європа втомлюватися від війни та України, Клаус Велле сказав: «Як європеєць, який перебуває всередині європейського світу, вважаю, що я ніколи не втомлюся від України.

Єдина втома полягає в тому, що я прокидаюся посеред ночі, щоб подивитися в Ютюбі всі можливі репортажі з українських фронтів. А після того вранці треба йти на роботу. І от там для мене настає «українська втома».

Резюмуючи, Генеральний Секретар Європейського Парламенту підкреслив: «Україна нам показує чудовий приклад мужності й витривалості. Ми маємо її в цьому підтримувати і наслідувати».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут