«Із початку війни третій суддя Конституційного Суду України складає присягу. Дуже важливо, що у цей надскладний час КСУ продовжує працювати та виконувати свою частину державної роботи», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, який взяв участь в урочистій церемонії складення присяги суддею Конституційного Суду України Олександром Петришиним. 

Спікер Парламенту України зауважив, що це свідчить і про те, що Україна не просто дає відсіч на фронті, а продовжує будувати незалежну демократичну суверенну державу, «де є інституції, працює право та всі органи державної влади». Зокрема, як зазначив Руслан Стефанчук, однією з таких інституцій, безперечно, є Конституційний Суд України, «покликаний збалансувати всі гілки влади, попереджаючи надмірну концентрацію влади в одній із них».

Як зазначив Спікер Парламенту України, «Олександр Петришин призначений суддею КСУ Указом Президента України». Він додав, що Олександр Петришин — видатний правник, доктор юридичних наук, професор й академік Національної академії правових наук України: «Переконаний, що своїми знаннями він лише посилить таку важливу державну інституцію». 

Також у вітальному слові Руслан Стефанчук побажав «завжди пам’ятати складену сьогодні присягу, боронити Конституцію України та робити все, аби Конституційний Суд України як орган конституційної юрисдикції робив усе для забезпечення верховенства Конституції». 

Водночас Голова Верховної Ради України повідомив, що попри складення присяги вже третім суддею КСУ цього року, залишається чинним ще ряд вакансій, який теж потребуватиме заповнення для максимальної ефективної роботи: «Наступні судді КСУ, сподіваюся, будуть призначатися та обиратися за оновленою конституційною процедурою». Він зауважив, що запровадження таких нововведень є однією з рекомендацій Європейської Комісії, виконання яких є необхідним для продовження євроінтеграції України.

Насамкінець Голова Верховної Ради України також зазначив, що відповідним законопроектом, уже ухваленим у першому читанні, передбачено деполітизацію процедури призначення суддів КСУ та залучення до участі до них дорадчої ради експертів: «Окрім цього, прагнемо всі разом підвищити рівень якості та прозорості відповідних конкурсів». Руслан Стефанчук висловив сподівання, що цим законом «будуть запроваджуватися й прозорі процедури притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, що дозволить усунути відповідні прогалини чинного законодавства».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України