Воно було адресоване внутрішній аудиторії, якій повідомили про старт «часткової мобілізації» на тлі «боротьби з колективним Заходом, а не з Україною», проте на її території, а також про готовність прийняти під крило «собіратєля рускіх зємєль» райони Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей шляхом дуже термінового проведення там а-ля «волевиявлення»...

На тлі контрнаступу ЗСУ і повного провалу «спецоперації» на всіх фронтах (і не тільки українському) кремлівський диктаторський режим, як завжди, діє за старими методичками — згуртовує зомбовані маси навколо образу ворога, що загрожує існуванню росії. Фейк про «другу армію світу» українці спростовують щоденним її знищенням, і про це вже пішли гуляти чутки по ерефії, тож як останній аргумент путін погрожує світові ядерною кнопкою. І про це він теж не забув згадати у своєму зверненні.

Проте ефект від заспокійливого слова «царя» виявився протилежним: акції російських компаній на московській біржі падають, а попит на авіаквитки до Тбілісі, Єревана, Стамбула чи навіть у Дубаї шалений.

Що ж сталося? Чому росіяни сполохалися, втікають з батьківщини і навіть організовують протести(!) проти мобілізації?

Текст указу путіна уже з’явився у відкритому доступі. Документ передбачає, що «частково відмобілізовані» матимуть статус контрактників, відповідно такому контингенту обіцяють платити до 300 тисяч рублів на місяць. Однак пункт сьомий указу «для служебного пользованія» — незрозумілий простому «гарматному м’ясу». А у ньому, напевне, найцікавіше...

Уряду рф дано «цінну вказівку» профінансувати всі заходи з мобілізації (забезпечення зброєю та амуніцією). А от з яких ресурсів — указ не уточнює. Як і не уточнює, де брати гроші на виплати бойовикам «днр/лнр» за «російськими» стандартами.

Слідом за путіним у зверненні до «наріду» виступив міністр оборони шойгу. За його словами, армія рф втратила начебто лише 6 тисяч убитими. Але чомусь потрібно мобілізувати аж до 300 тисяч резервістів. Рашистські «воєнкори» уже пишуть, що шойгу бреше і втрати путінських «асвабадітєлєй» значно вищі.

Отож ненажери роспропаганди, які тривалий час раділи терористичним ракетним обстрілам по Україні й усіляко підтримували путіна у «денацифікації хохлов», запанікували не на жарт.

Річ у тому, що до «часткової мобілізації» держдума рф ухвалила нову версію кримінального кодексу, у якій передбачено покарання до 10 років позбавлення волі за ухилення від призову, відмову «в участі у бойових діях» та навіть здачу у полон.

Отакий собі законодавчий «заградотряд».

Експерти кажуть, що в умовах воєнного часу, збройного конфлікту або ведення бойових дій проводити офіційну мобілізацію немає потреби. Для цього достатньо провести звичайні збори військовозобов’язаних у запасі. А за новим російським КК, неявка на них загрожує 10 роками позбавлення волі.

Схоже, коли відповідну  кількість «запасників» заженуть у військові табори, то свіжому «гарматному м’ясу» оголосять, що воно «братиме участь у бойових діях». За відмову — до 3 років за ґратами, для особливих випадків, якщо це призвело до «тяжких наслідків», — до 10 років.

Оглядачі Defanse Express проаналізували обсяги отої «часткової мобілізації» у країні-агресорці, де немає дефіциту у людських ресурсах, бо «баби єщьо наражают». За їхніми висновками, під категорію «військовозобов’язаних запасу» в першу чергу потрапляють ті, хто проходив строкову військову службу та віком до 50 років для солдатсько-старшинської ланки і до 60 років — для офіцерської. У значно меншій мірі — ті, хто закінчував військові кафедри. За публічною інформацією, загальна кількість осіб, які проходили строкову службу в армії рф з 1994-го по 2021 рік, становить 9,6 млн. Певна частина цього резерву вже повірила обіцянкам шалених виплат та записалася у численні «добровольчі загони» чи підписала контракт. Тобто умовно вмотивований «актив» уже залучений, а брак у живій силі не зменшився, інакше не було б потреби в ухваленні таких законів.

На думку фахівців, основу «часткової мобілізації» нині становлять саме диванно-телевізійні росіяни з відповідною мотивацією особистої участі у справжній війні. А те, що буде з ними далі, військові експерти ілюструють на прикладі 3-го армійського корпусу рф. Мовляв, його намагалися сформувати протягом чотирьох місяців, а потім без належної підготовки, спорядження та військової техніки з укомплектованістю деяких підрозділів на рівні 40% кинули у «спецоперацію»...

Своєю чергою аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що путін сподівається покращити можливості формування російських військ, закликаючи росіян добровільно піти на війну, щоб захистити «російські території» після проведення «референдумів» з приєднання окупованих районів українських областей до росії.

Напередодні «програмного» звернення кремлівського диктатора до народної маси намісники російської окупаційної влади Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей оголосили про проведення «волевиявлення» щодо приєднання до рф на 23—27 вересня. За даними ISW, кремль прагне анексії окупованих територій, щоб стримувати контрнаступ ЗСУ на цих напрямках, оголосивши його «нападом на росію».

Ці плани путіна з анексії націлені насамперед на внутрішню аудиторію. Як припускають аналітики Інституту вивчення війни, він може звернутися до російського етнонаціоналізму та захисту нібито «російських народів» і претендувати на створення додаткових сил добровольців. Мовляв, у кремля немає ресурсів, аби стимулювати свою армію, тому й запроваджуються нові та суворіші покарання, щоб стримати ризик розпаду російських військових підрозділів, які воюють в Україні та ухиляються від призову в рф.

На думку експертів, путін не має ні часу, ні ресурсів, необхідних для створення ефективної бойової сили. Але він, найімовірніше, зачекає результатів озвученої тактики, і залежно від результатів або піде на подальшу ескалацію, або звинуватить у своїй поразці «цапа-відбувайла». Головний претендент на цю роль — шойгу й очолюване ним мо рф.