Успіхи Збройних Сил України на Харківщині та їх подальше просування вглиб Донецької та Луганської областей всерйоз налякали кремль та його маріонеток з окупаційних «адміністрацій» на загарбаних територіях України. 20 вересня «народні ради» самопроголошених «днр», «лнр» та окупаційні «адміністрації» Херсонської та Запорізької областей практично одночасно ухвалили рішення щодо проведення «референдумів» про входження до складу росії, призначивши їх на 23—27 вересня.

Мабуть, москва вже усвідомила, що війська рф більше не просунуться в Україні, й тому вирішила анексувати території, які встигла захопити.

Наразі відомо, що ідею проведення псевдореферендумів на територіях так званих «л/днр» та в окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей у рф спочатку закинули голова путінської партії «єдина росія» турчак, колишній президент медвєдєв, аби натиснути на путіна та силовиків, які вважають, що для успіхів на фронті росії потрібна мобілізація. Ці самі наративи відтворив у своєму відеозверненні 21 вересня і путін, який оголосив як часткову мобілізацію в рф, так і підтримку кремлем проведення псевдореферендумів на загарбаних рашистами територіях України.

Зрозумілі й цілі панічної підготовки російських хижаків до псевдореферендумів, а згодом — і ймовірної прямої анексії росією українських територій. У кремлі вважають, що такими маніпуляціями зможуть зупинити контр-наступ українських військ, оскільки ЗСУ, мовляв, «не ризикнуть наступати на територію росії». При цьому кремлівські ідеологи нової авантюри та їхні посіпаки з окупаційних «адміністрацій» чомусь ніяк не беруть до уваги той факт, що Україна завдає ударів як по Криму, який рф вважає своєю територією, так і по територіях, що визнані російськими.

Варто нагадати, що в середині серпня російські джерела повідомляли про скасування запланованих на 11 вересня «референдумів» на окупованих територіях. Тоді в кремлі ще були впевнені, що захоплять більше українських земель — принаймні виконають забаганку путіна щодо повного захоплення Луганської та Донецької областей.

Але відтоді росія лише втрачає окуповані території — за кілька днів вересня її повністю вибито з Харківської області, а тепер відбулась і деокупація низки населених пунктів у Херсонській, Донецькій та Луганській областях.

Окрім лобістських зусиль кремлівських «яструбів», які виступають за подальшу ескалацію війни проти України, у тому числі за мобілізацію в росії, причиною панічної підготовки до «референдумів» і анексії загарбаних територій є страх колаборантів та інших представників окупантів за свою подальшу долю. «Результати»  псевдореферендумів однозначно сфальшують, оскільки передбачено «голосування» в онлайн-режимі.

Утім, якщо мобілізацію в росії й проводитимуть, то навряд чи вона зможе вплинути на стан справ на фронті. Адже для 100 тисяч мобілізованих потрібно щонайменше п’ять тисяч старших офіцерів та генералів, але такої кількості в росії вже немає.

Крім того, новобранців потрібно навчати, але з навчань вигребли всіх офіцерів. До того ж, оголосивши мобілізацію, кремль ризикує отримати внутрішній опір війні, до якої більшість росіян елементарно не готові.

Але чи візьмуть до уваги ці очевидні речі ідеологи чергової кремлівської авантюри? Поки що ознак такого просвітління немає, якщо один з рупорів рашистів маргарита сімоньян уже заявила про підготований «кримський сценарій», або, за її словами, ва-банк.

«Сьогодні референдум, завтра — визнання частиною рф, післязавтра — удари по території росії стають повноцінною війною України та НАТО з росією, яка розв’язує росії руки у всіх планах», — написала вона у Твіттері.

Чимало експертів уже розгледіли у таких заявах погрозу застосування ядерної зброї.

У своєму зверненні 21 вересня путін також вдався до свого улюбленого інструмента тиску на світ — ядерного шантажу, і це свідчить про чергове підвищення рашистським режимом градуса напруги.

Утім, міжнародні експерти наголошують, що фейкові «референдуми» та мобілізація в рф нічого не змінять — Україна продовжить визволяти свої території. А весь цивілізований світ продовжуватиме їй у цьому допомагати. У цьому єдині авторитетні світові політики та експерти, які вже виступили з відповідними заявами.