Дружина Президента розповіла про становище українок в умовах війни. 

Саміт HeForShe під егідою ООН Жінки (UN Women) – це рух солідарності Організації Об’єднаних Націй за гендерну рівність, який залучає прем’єр-міністрів, президентів, очільників компаній, лідерів думок та селебриті з усього світу для спільних дій із досягнення такої рівності. Цього року участь у заході взяв Пем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда.

Під час виступу на саміті Олена Зеленська наголосила на необхідності говорити про рівність між чоловіком і жінкою навіть у ХХІ столітті. 

«У часи потрясінь нерівність відчувається набагато гостріше. Війна оголює нерви. Тож я питаю в усього світу, в кожного: якщо ви – працедавець, які двері ви відчините українським жінкам, котрі вимушено покинули свої домівки? Чи дасте їм роботу, яка гідно оплачуватиметься, та справедливі вихідні? Якщо ви – правоохоронець, як ви реагуватимете на насильство та експлуатацію щодо жінок-переселенок? Чи зможете запобігти тому, щоб вони стали жертвами торгівлі людьми? Чи зможете захистити їх так, як громадянок ваших країн? Якщо – ви місцевий житель, чи вистачить вам сил чути жінку-біженку? Дитину-біженця? Чи вистачить вашої емпатії й терплячості до того моменту, як вони зможуть повернутися в мирну Україну? Ваша відповідь, навіть якщо ви її не озвучите, дуже важлива. Бо вона – про рівність тут і зараз», – зазначила Олена Зеленська. 

Перша леді також провела зустріч із виконавчою директоркою ООН Жінки Сімою Бахус. Співрозмовниці обговорили необхідність та актуальність подальшого розвитку мережі шелтерів, підготовку фахівців для роботи в них.

Вона також наголосила на важливості психологічної підтримки для українських жінок, які зазнали насильства від російських солдатів: «На думку психологів, жінка, яка пережила насильство, може свідчити, лише коли почувається в цілковитій безпеці. Тож нам треба створити таку безпеку для наших жінок. Щоб вони відчули, що нарешті можуть говорити і їх почують. Що загрози чи осуду немає. Зараз в Україні діє Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Її мета – працювати з психологічними наслідками війни. Охопити всю країну психологічною підтримкою. І я закликаю залучити весь міжнародний досвід для того, щоб створити спеціальну програму підтримки та реабілітації для українських жінок». 

Перша леді звернулася до світу із закликом підтримати українок. 

«Подивіться: це такі самі жінки, як ви. Які мали плани та нормальне життя. А тепер вони борються за нього. Так, вони – героїні, але чи має так бути? Чи нормально це у світі, де ми хочемо жити, – щоб жінка героїчно гинула, закриваючи собою дітей? Чи має російська агресія тривати, ставши зручним телешоу для всього світу? Це не риторичне питання. Я думаю, кожен, хто має емпатію, знає відповідь», – резюмувала Олена Зеленська.

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України