Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час брифінгу відповів на найактуальніші запитання: щодо реакції парламенту на «референдуми» та «мобілізацію», відновлення деокупованих територій, держбюджету на 2023 рік та на інші актуальні виклики, які стоять перед законодавчим органом.

У контексті реакції на оголошені окупантами псевдореферендуми Олександр Корнієнко нагадав, що цього тижня Верховна Рада ухвалила заяву, в якій наголошується на неприйнятності як процесів, так і результатів псевдореферендумів.

«Окремим пунктом ми додали, що при збільшенні російської загрози ми розраховуємо на ще більшу підтримку наших союзників. Просимо їх ще більше нам допомагати зброєю, матеріально-технічною допомогою, зокрема фінансувати поточні витрати, щоб ми разом із союзниками перемагали в цій боротьбі за демократію та її цінності», — наголосив політик. Він також підкреслив, що парламент завжди оперативно реагував на такі дії росії на тимчасово окупованих українських територіях: «Ми звертались до парламентів світу, міжнародних організацій, ООН з тим, щоб жодні результати таких «референдумів» не були визнані.

Щодо оголошення кремлем мобілізації, Перший заступник глави парламенту зауважив, що Верховна Рада вже запустила бюджетний процес, в якому понад половина видатків — це оборона, безпека та соціальні стандарти. Водночас О. Корнієнко відзначив появу великої кількості мемів: «Це дуже добре, це свідчить про те, що українці не бояться і готові боротися й надалі».

«Паралельно маємо зміцнювати нашу оборону, щоб працювати на нашу Перемогу. Маємо ще більше працювати, можливо, по-іншому переконувати наших колег. Будемо на всіх майданчиках звертатися і вимагати ще більше підтримувати Україну», — наголосив Перший заступник глави парламенту.

Саме зараз, зазначив він, відбувається Генасамблея ООН, де ми бачимо активну підтримку нашої країни. Також Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук нещодавно повернувся з Конференції голів парламентів країн Групи семи, де провів зустрічі з усіма спікерами «Великої сімки». «Незабаром ми вирушаємо у складі різних делегацій на засідання G20, Міжпарламентського союзу і будемо скрізь про це говорити та доносити інформацію. Звичайно, наш Президент і головний дипломат — міністр закордонних справ — працюють щоденно, щоб підтримка України в світі зростала, а не зменшувалась. Це наша найкраща відповідь поряд із тією, яку ми що-
дня і щоночі даємо на полі бою. Це найкраща відповідь на будь-які маніпуляції та процеси з боку рф», — констатував він.

Серед інших актуальних викликів, які нині стоять перед парламентом, Олександр Корнієнко назвав законодавче забезпечення вступу України до ЄС. «Це виконання семи пунктів по кандидатству та подальша інтеграція законодавства, зо-
крема в рамках Угоди про асоціацію», — зазначив політик.

У цьому контексті він зауважив, що парламент має ухвалити понад 40 євроінтеграційних законопроектів: «Усі вони в процесі, якісь будуть голосуватись раніше, якість — пізніше, але ця робота триває. Ми дещо перебудували нашу діяльність з тим, щоб тепер експертиза законодавства була в кожному комітеті. Підвищилась роль Комітету з питань євроінтеграції. Ми багато працюємо з Європарламентом. Тобто робота триває, і з боку парламенту затримок точно не буде».

Звернувшись до теми деокупованих територій, Олександр Корнієнко зауважив, що процеси з відновлення державності там уже відбуваються: «Звичайно, на деокупованих територіях має бути відновлено державність, роботу державних сервісів, служб. Ми розуміємо, що на Харківщині, Херсонщині деякі органи місцевого самоврядування не є повноважними з огляду на те, що там, на жаль, були зрадники, а хтось виїхав. Тобто ці органи фактично потрібно створювати з нуля. Нині легше це зробити на базі військових адміністрацій. Для нас головне не те, яким чином це буде, а те, щоб люди могли отримати можливість повертатись на ці території. Щоб там було безпечно, щоб розпочалась хоча б аварійна відбудова. Щоб встановлювалось сполучення. Ми бачили, що на другий день «Укрзалізниця» встановила сполучення з Куп’янском, і це дуже надихаючі речі». Крім того, О. Корнієнко зауважив, що уряд заклав у бюджет достатньо коштів на проекти з відновлення окупованих раніше територій.

Продовжуючи тему бюджету, політик зазначив, що цього року процедура проходження проекту кошторису в парламенті буде значно коротша. «Раніше на середину жовтня ми виходили на перше читання, на початок-середину листопада — на друге читання. Прийняття-підписання відбувалось на початку грудня. Нині ж ми не маємо стільки часу. Бо повинні надати зрозумілий бюджет нашим перемовникам — це важливо для дипломатичної роботи, щоб можна було далі проводити перемовини. Тож ми будемо працювати максимально оперативно», — зазначив Перший заступник голови парламенту.