Такого «свята демократії» мешканці окупованої Херсонщини ще в житті своєму не бачили. Псевдореферендум за приєднання краю до РФ рашисти вкупі зі зрадниками примудрилися перетворити на якесь химерне поєднання пафосного свята часів СРСР із каральною операцією!

Для гарної картинки на пропагандистських каналах на площі біля обласного Палацу культури молоді влаштували концерт із виконанням старих радянських шлягерів, безкоштовним пригощанням напоями та солодощами. 

Тут же на місці з’явилася велика й підозріло згуртована компанія учасників «волевиявлення», котрі почали палко розповідати пропагандистам про свою палку любов до Расєї та бажання віддати свої голоси тільки за «возз’єднання із братерською державою», чиї вояки холоднокровно обстрілюють мирні міста й убивають жінок та дітей в Україні. При цьому фальшиві херсонці говорили з помітним акцентом, який видавав у них чужинців. 

Та поки на площі тривало зрежисоване дійство, по житлових масивах та навколишніх селах пішли «зондеркоманди». Як правило, вони складалися з двох «співробітників виборчих комісії» і такої ж кількості автоматників у повному екіпіруванні, і навіть у захисних шоломах. Вони стукали й дзвонили у двері квартир, пропонуючи поставити відмітку у бюлетенях. Господарі здебільшого не відкривали, й робили вигляд, що їх немає вдома. Тож непроханим гостям зрештою доводилося йти, спіймавши облизня. Виламувати чи підривати двері, як це зазвичай чинять окупанти під час обшуків, мабуть, вказівки не давали.

Та поки тривала імітація волевиявлення,багато російських військовослужбовців переключилися на колективне полювання за особистим транспортом херсонців. У гаражних кооперативах на мікрорайонах «Корабел» та Житлоселище зайди з автоматами влаштували масові «оглядини», вилучаючи не тільки цінні речі, а й машини, які їм сподобалися. Вибирали переважно престижні й дорогі іномарки. Тут уже ніхто не церемонився – металеві двері гаражів по-варварському виламувал чи зрізали «болгарками».

Машини забирали також, зупиняючи їх водіїв просто посеред дороги під приводом перевірки документів. Так, на вулиці Кулика у господаря не тільки вилучили «БМВ», а ще й змусили його написати якусь «фількіну грамоту» у вигляді згоди на передачу легківки. 

Для чого такі «формальності» окупантам знадобилися, херсонці можуть лише губитися у здогадах. Одні припускають, що машини з такими документами переганятимуть для перепродажу у Крим чи далі в Росію – адже після впровадження санкцій іномарки там сильно здорожчали й перетворилися на дефіцит. Інші кажуть, що машини збирають, аби зручніше було тікати переправами через Дніпро в ході контрнаступу ЗСУ. Адже колони цивільних автівок, що перетинають річку, українські армійці вогнем «Хаймарсів» накривати не будуть.

Херсон.