Це передбачає проект постанови Верховної Ради № 8075.

«Екстрена підтримка, яку надав ЄС у забезпеченні торгівлі з Україною — лінії солідарності, скасування мит, угода щодо автомобільного транспорту — дали неочікуваний результат: за результатами восьми місяців український експорт до ЄС зріс на шість відсотків порівняно з січнем-серпнем 2021 року. В натуральному вимірі також є приріст на 1,7 мільйона тонн. А загалом експорт до ЄС становив 17,8 мільярда доларів», — зазначила співавторка проекту постанови народна депутатка Роксолана Підласа («Слуга народу»), звернувши увагу, що таким чином ЄС остаточно став основним торговельним партнером України.

Безперечно, велику роль у цьому зіграло те, що зараз основні митні ворота України — на кордоні з країнами ЄС, проте це не єдина причина. «Приміром, завдяки технічній інтеграції електромереж в умовах війни, у серпні експорт електроенергії до ЄС став сьомим найбільшим товаром, який Україна експортувала до Євросоюзу», — зауважила Роксолана Підласа у Фейсбуці, нагадавши, що Єврокомісія також скасувала мита для української промислової продукції, зупинила дію антидемпінгових мит на українську сталь та дію всіх тарифних квот, тож, наприклад, українські бджолярі можуть без обмежень експортувати мед.

З огляду на значний ефект від лібералізації торгівлі, народні депутати й пропонують Верховній Раді звернутися до Європарламенту та Ради Європейського Союзу із проханням продовжити до кінця 2027 року термін дії пільгового режиму для українського експорту.

Вл. інф.