Аналітики американського Інституту дослідження війни припускають, що кремль може оголосити про анексію окупованих територій України приблизно 1 жовтня, щоб примусово мобілізувати українців в рамках осінньої призовної кампанії. При цьому в ISW нагадують, що цивільні особи на окупованих українських територіях не відповідають юридичним критеріям для часткової мобілізації, зокрема багато хто не має досвіду служби в армії.

Проте це не проблема для російських військкоматів. За зізнанням керівника одного з пунктів штампування «гарматного м’яса», як то кажуть, «стопов и поворотов» у часткової мобілізації немає. Аби виконати план у 300 тисяч, гребуть усіх без обмежень! А ось про своє речове забезпечення терміново призваний має подбати самостійно... згідно з переліком під назвою «Минимальный набор имущества, необходимый для убытия в военную командировку». У тому переліку все — від капців до бронежилета... Отака вона «друга армія світу» за власний рахунок!

ГУР МОУ повідомляє про те, як відбувається мобілізація у ту армію. За даними розвідників, у рф посилюються поліцейські заходи, спрямовані на забезпечення потрібної кількості «гарматного м’яса» у військо ерефії. Так, у станиці тамань краснодарського краю поліція доставляє «на дом» повістки чоловікам призовного віку. Мобілізовані прибувають до темрюкського районного військкомату, формуються в команди та відправляються на доукомплектування військових частин, які зазнали значних втрат у процесі бойових дій. На пунктах збору в них вилучають усі наявні засоби зв’язку. Підготовка в навчальних центрах не проводиться.

А щоб запобігти «безконтрольному» переміщенню чоловіків та максимально відловити призовників, на авто-
шляху поблизу райцентру темрюк встановлено спільні блокпости поліції та представників військкомату.

А от у селищі тьоткіно курської області постійно тривають обшуки в будинках місцевого населення. Представники спецслужб спонукають доносити одне на одного, намагаючись знайти осіб, які спілкуються з українцями та в яких є знайомі чи родичі на території України. Дороги в напрямку райцентру перекрито, цивільним виїзд заборонено.

Тим часом у чуваській республіці 23 вересня призупинено набір мобілізованих. Керівництво республіки рапортувало про повне виконання плану призову... Москальські «мобіки» у соцмережах плачуться, що їх ніяк не готують, а одразу кидають у напрямок Херсона як «гарматне м’ясо». Мабуть, це ще одне надзавдання путінської мобілізації — утилізувати частку чоловічого населення на війні в Україні, аби не протестували проти його політики «для внутрішнього споживача».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.