Військовослужбовець Національної гвардії Іван, який евакуював 21 тварину з кінологічного розплідника.

Історія порятунку тварин розпочалася влітку в селищі поблизу Сєвєродонецька, куди гвардієць Іван возив продукти та ліки для бійців на позиції. Перекинувшись двома словами з хлопцями та обійнявши побратимів, він уже збирався вирушати у зворотний шлях. Та його погляд упав на жіночку з двома дітьми.

«Вони сиділи на лавці, такі втомлені. Діти у щось бавились, і я одразу попрямував до них, аби запропонувати виїхати у безпечну зону. На що жіночка мені відповіла: «Без своїх тварин я нікуди не поїду!» — ділиться Іван, який є водієм автомобільної роти й проходить службу в Національній гвардії України з 2014 року. — Зараз я сміюсь, звісно. А тоді погодився, подумавши, що там ті два коти? І уявіть моє здивування, коли приводять 13 дорослих собак різних порід, 8 цуценят і одну кішку!».

Анна (так звати жінку) розповіла, що тварини врятовані з розплідника, що був на Луганщині. Тепер вони сидять і голодують разом із собаками й кішкою. «Я з дитинства люблю чотирилапих, у мене навіть думок не було їх кинути, їх треба було виводити нам із небезпеки — це ми й зробили...» — поділилася жінка.

Водій, не роздумуючи, надав свою вантажівку для незвичних пасажирів.

Спершу рятівники тварин не знали, куди їхати далі, тому гвардійці евакуювали всіх до Слов’янська.

«Ми прихистили Анну та її діток на перший час. Для тварин теж вдалося тимчасово підшукали місце. За два дні знайшли волонтерів, які взяли на себе наступний етап евакуації — вже до Дніпра», — розповідає Іван.

Зараз Анна, її дітки й тварини у безпеці. Нещодавно у собак була фотосесія — вони вже пройшли реабілітацію й мають цілком здоровий вигляд. Іван наразі виконує бойові завдання на Донеччині. Він вірить, що Україна обов’язково переможе, бо її оборонці не втрачають людяності навіть під час найтяжчих випробувань.


Врятовані чотирилапі мешканці кінологічного розплідника тепер у безпеці.

Відділення інформації та комунікації Східного територіального управління Національної гвардії України.

Фото прес-служби Східного територіального управління Національної гвардії України.