Володимир ОЛІЙНИК (фракція Партії регіонів):

— Усі думки українців важливі, їх потрібно враховувати. Водночас треба дослухатися до позиції Кабінету Міністрів, адже він несе відповідальність за економічну ситуацію в країні. В резолюції Євромайдану, яку було оприлюднено 24 листопада, не йдеться про тиск Росії. Але ми осудили цей тиск, його визнали і європейські лідери та США. У резолюції, на жаль, немає заклику до наших європейських партнерів щодо оцінки Росії. А ця країна свого часу (коли ми відмовилися від атомної зброї) взяла на себе зобов’язання бути гарантом, щоб на Україну не чинився політичний, економічний і військовий тиск.
А опозиція навіть не звернулася до європейців щодо підтримки через компенсаційні механізми. Якщо ми підпишемо Угоду про асоціацію, а люди завтра не отримають пенсії, зарплати, далі що робити? Це буде зривом євроінтеграційного руху.
Європейці визнають, що в них будуть проблеми з бюджетом. Країни Митного союзу можуть ввести великі мита на українські товари. Куди далі нам з ними їхати, в Європу? Там зупиняється сільськогосподарське виробництво, йому не дають розвиватися, квоти вводять. Що нам робити? Тому ми сьогодні ведемо такий діалог. Мітинги ми не збиратимемо.
Чи мають право громадяни збиратися — так, згідно зі статтею 39 Конституції про мирні зібрання. Чи мають право громадяни застосовувати спеціальні засоби — ні, законом їм такого права не надано. Чи мають право застосовувати правоохоронні органи спецзасоби — так, з чітким дотриманням правил. Якщо влада законно реагує, коли застосовується сила проти правоохоронних органів, то це нормально у всіх країнах. Я категорично проти такого розвитку сценарію. І заклики до штурму Кабміну — це силовий розвиток сценарію. Комусь потрібно, щоб пролилася кров, але тільки не владі, бо вона отримає осуд і з боку суспільства, і від європейського співтовариства. Напевно, є гарячі голови, які готові за євроінтеграцію пролити чужу кров. Ті, хто дає накази, свою кров не проливатимуть.
Сергій СОБОЛЄВ (фракція ВО «Батьківщина»):
— Євромайдан — дух народу. Від того, як цей голос і дух народу проявить себе, фактично залежатиме поведінка влади. Якщо Євромайдан триматиметься так, як 24 листопада, коли зібралися десятки тисяч громадян, це стане найкращим підтвердженням того, що сьогодні відбувається в душах людей. Поза сумнівом, саме від громадян залежатиме узаконення Віктором Януковичем рішень, ухвалених Миколою Азаровим.
Те, що відбувалося минулої неділі, нагадувало події 2004 року. Людей було не менше, ніж під час Помаранчевої революції, їх настрій був такий самий, як у 2004 році. Єдине запитання: чи втримаються ці люди принаймні до 28—29 листопада — днів підписання Угоди про асоціацію?
Ми готові до силового сценарію з боку влади. Коли я виїжджав на чергування, бачив брутальні дії правоохоронців. Розганяти людей легко, коли на вулиці стоїть сто, двісті чи триста осіб, а коли їх десятки тисяч — розганяти ніхто нікого не буде.
Якщо на саміті у Вільнюсі буде підписана Угода про асоціацію, без сумніву, відбудеться фінальний мітинг на підтримку європейського вибору. Якщо Угоду не підпишуть, то має бути відставка уряду та дострокові парламентські вибори.
Наталія АГАФОНОВА (фракція «УДАР»):
— Євромайдан, останні події, що відбулися, були прогнозовані. Фактично вони не мали політичного забарвлення, оскільки на Майдан вийшли всі — вийшли навіть прихильники Партії регіонів, оскільки однією з програмних засад Партії регіонів є євроінтеграційний курс. Люди об’єдналися довкола того, довкола чого більшість із них і так уже висловлювала свою думку. Питання тільки в тому, що влада своїми останніми заявами і Кабмін своїм незаконним розпорядженням показали народові, що одним папірцем можна відібрати те, що вже майже лежало у людей у кишенях. Акція була демонстрацією того, що народ готовий виступити тим Архімедовим важелем, який може довести євроінтеграцію до кінця.
Роль парламенту в цій ситуації теж є дуже важливою. На мій погляд, проведення позачергової сесії — якщо і не останній шанс, то та необхідна дія, яка підтримає народ у його прагненнях. Адже все перенеслося з політичного, правового поля, з парламенту на Майдан, на вулицю, до людей. Ми вимагаємо проведення сесії 27 листопада, саме в цей день повертається із відрядження Володимир Рибак. За наявності політичної волі скликати сесію є можливим — у пана Рибака є заступники. Головне, щоб Партія регіонів та її очільники погодилися на проведення сесії. Усе зараз вирішується у кабінетах на Банковій.
Хочу ще раз підкреслити: те, що відбувається, — не просто «дні опозиції». Не ми очолюємо акцію, опозиція приєдналася до народу. Сам народ веде і вимагає того, щоб політики приєдналися до них і допомогли їм. Ми допомагаємо людям, щоб Україна через політичні торги не опинилася в такій ситуації, що не отримає ані євроінтеграцію, ані нічого від Росії, бо вона теж у дуже складному становищі. План дій оголошений, і якщо Президент не прислухається до людей, то відповідно є вимоги аж до імпічменту, дострокових парламентських виборів. Мирна акція людей триватиме, вона є безстроковою. Якщо 29 листопада не відбудеться те, чого очікує народ, треба розуміти, що акція може з мирного русла, не дай Боже, набути войовничого настрою. Майдани відбулися не тільки в Києві, а по всій Україні і навіть за кордоном. І це не проплачені майдани — люди приходять самі, обстоюючи своє майбутнє.
Олександр Сич (фракція ВО «Свобода»):
— Ми генетично та історично є європейцями. Саме в Європейському Союзі майбутнє Української держави! А дії чинної влади суперечать національному законодавству, зокрема, закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики України, де стратегічним однозначно визначено європейський вектор зовнішньої політики нашої держави.
Хоча б я це парадоксально звучало, однак, якщо раніше українські можновладці з разу в раз нарікали, що Європа нас не хоче, то сьогодні, коли Європа готова прийняти Україну, влада цинічно вимагає грошей за це. Розпочався ганебний торг! У його основі — відсутність коштів у державному бюджеті, адже ті 410 млн. грн., які станом на початок листопада залишилися на єдиному державному казначейському рахунку, є найгіршим показником за останні роки й він перевищує навіть показники економічної кризи 2009 року.
Наостанок хочу закликати правоохоронців не піддаватися на провокації, не виконувати злочинні накази й звернутися до громадськості з проханням підтримати протестні акції. Поряд із столицею доля України вирішується у кожному без винятку місті та містечку. Громадськість має підтримати європейське майбутнє України!
Оксана КАЛЕТНИК (фракція КПУ):
— Нинішній Євромайдан — це бліда копія Майдану, який ми бачили в 2004 році. Головна його відмінність — у мотивах зборів. Сьогодні це більше емоція, ніж геополітичний вибір країни. У масах немає розуміння, що нам дає рух вправо чи вліво, це, швидше, підсвідоме бажання зміни влади.
Однак сьогодні немає сили, яка могла б сформувати стратегічний курс на зміни усередині країни. І найжахливіше, що на сьогоднішній момент альтернативи існуючої влади теж немає. Тому Євромайдан є маріонетковим. А підігрівання емоцій, якоїсь ностальгії за Майданом 2004 року, може, на жаль, призвести до зіткнень. У свою чергу сутички можуть закінчитися тільки сепаратистськими настроями.
Водночас нинішня ситуація ще більше зміцнила нас у впевненості, що необхідно проводити референдум. Люди демонструють, що ми нація, яка прагне знати, про що домовляється еліта, і має на це повне право. Тривалий етап, коли обговорювався Договір про асоціацію, втрачено, угоду парафували, а очі на те, про що там йдеться, розплющили лише тепер. А мав би відбутися широкий діалог із громадськістю на тему: чого ми прагнемо, якими ми себе бачимо, що пропонує євроінтеграція, які інші геополітичні пропозиції є. І завершальним інструментом прийняття такого рішення повинен бути референдум.
Записала Анна ШЕВЧЕНКО.