Мешканцям Козачої Лопані (Харківщина), розташованої лише за три кілометри до російського кордону, передали найнеобхідніше — генератори, спальники, продукти. Тепер місцева фельдшерка цього населеного пункту просить машину швидкої допомоги, бо їхню вкрали окупанти. А ще тут мріють про зв’язок, щоби мати можливість спілкуватися зі світом.

Про все це розповіла на своїй сторінці у Фейсбуці представниця парламентської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. Разом зі своїми колегами Петром Порошенком, Марією Іоновою та іншими представниками фракції народний депутат побувала на Харківщині.

Козача Лопань сім місяців перебувала в російській окупації. Село звільнили під час контрнаступу. Нині тут немає світла і зв’язку. Зруйновані будинки, повалені стовпи електромереж, уздовж пошкодженої залізничної колії звисають дроти. Розбиті машини, залишки снарядів і мін, на яких і досі підриваються мирні мешканці.

Раніше тут проживали понад шість тисяч селян, нині —1300, пише І. Геращенко. «Коли окупанти втікали, в останню ніч вони вивезли із собою всіх колаборантів, зрадників, але захопили і заручників. Тож десятки людей вважаються зниклими і їх доля невідома, — йдеться в повідомленні. — Окупанти ходили по хатах зі списками, вибиваючи інформацію про патріотів і військових. Допомагали їм колишні комуністи й регіонали.

Місцеві розповідали моторошні історії про сусідів, які намагалися втекти з окупації й підірвалися на мінах або були розстріляні. Кажуть, що у приміщенні залізничного вокзалу катували людей. Правоохоронні органи ще тільки починають роботу зі збирання інформації про всіх загиблих»...

Народні депутати спільно з волонтерами пообіцяли мешканцям Козачої Лопані знайти машину швидкої допомоги й завезти starlink, щоби налагодити зв’язок. Кажуть, місцеві не перестають повторювати, що тепер вони вільні, й дякувати бійцям.