Це другий після Харкова найбільший залізничний вузол області, розташований за 40 кілометрів від кордону з рф. Російські окупанти приділяли Куп’янську-Вузловому велике стратегічне значення у здійсненні повномасштабного вторгнення в Україну. Окупувавши населений пункт з перших годин повномасштабної війни, загарбники безперервно посилювали тут свою присутність і досить сильно обороняли його.
Куп’янськ-Вузловий, так само як і Ізюм або так звану Ізюмську висоту, російські терористи використовували як одну з найбільших залізничних логістичних розв’язок для перекидання військової техніки на територію Донецької та Луганської областей.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що, незважаючи на міцні укріплення та потужний супротив ворога українському
контрнаступу в районі Куп’янська-Вузлового, Збройні Сили України, провівши успішну військову операцію, відбили населений пункт і тепер повністю його контролюють.

Нині, за словами Синєгубова, під контролем російських військ залишається менш як 6% Харківської області.

«Кожен метр української території визволяється досить важко, бо ворог не відступає, намагається перегрупуватися, стягує резерви. Кожен такий успіх — це подвиг наших військових», — підкреслив керівник Харківської облвійськадміністрації.

Нагадаємо, завдяки наступальним діям українських військових у Харківській області деокуповано 454 населені пункти. На визволених від ворога територіях області відновили роботу 14 відділень поліції, онлайн-навчання — 90 закладів освіти.

Розпочали діяльність 78 фельдшерських пунктів, 23 органи самоврядування, 10 відділень «Укрпошти». Відновлено роботу шести вишок мобільного зв’язку, 27 об’єктів газопостачання та 23 об’єктів енергозабезпечення.

Крім цього, за інформацією заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, у деокупованій Балаклії відновили подачу електрики для 77% жителів міста. Мешканцям визволених від ворога населених пунктів доправлено вже понад 400 тонн гуманітарної допомоги.

Також у регіоні запущено приміські поїзди сполученням Харків — Балаклія — Харків, Харків — Дергачі — Харків та Харків — Чугуїв — Харків.

Водночас російські окупанти роблять усе, аби перешкодити відновленню мирного життя на українській Слобожанщині. Загарбники продовжують обстрілювати населені пункти Харківської області, спричиняючи дедалі нові людські жертви, завдаючи руйнувань об’єктів житла та цивільної інфраструктури.

Так, унаслідок ракетного обстрілу Харкова було пошкоджено об’єкти енергопостачання. Три райони міста — Шевченківський, Холодногірський та Новобаварський — тривалий час залишалися без світла. У «Харківобленерго» повідомили, що через ворожі удари майже 18,5 тисячі споживачів залишалися відрізаними від електрики.

В обласній прокуратурі поінформували, що випущені ворогом по Холодногірському району з території рф ракети типу С-300 поцілили в електричний трансформатор та у будівлю виробничого підприємства, що призвело до їх пошкодження.

Раніше у селищі Дворічне внаслідок ворожого удару загинув водій «швидкої». Вчинювані загарбниками масовані обстріли населених пунктів Чугуївського, Куп’янського, Харківського, Ізюмського та Лозівського районів області також призвели до пошкоджень приватних будинків, господарських споруд, гаражів та магазинів.

«У Куп’янську внаслідок обстрілів горіли церковна школа, господарська споруда та магазин. За даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, з пораненнями, спричиненими ворожими ударами, госпіталізовано п’ятеро осіб. Усі вони жителі Куп’янського району», — зазначив, повідомляючи про поточну ситуацію, очільник Харківщини Олег Синєгубов.

У Первомайському росіяни ракетою вдарили по житлових будинках та господарських спорудах — на місці знайшли уламки ракети «Іскандер». За даними ДСНС, під завалами знайшли сімох загиблих.

У Вовчанську через ворожі обстріли горіли гаражний кооператив та приміщення м’ясокомбінату. У Харківському районі зруйновано дачний будинок.

Аварійно-рятувальні підрозділи вживають заходів з розмінування території Харківської області від вибухонебезпечних предметів. Упродовж доби піротехніки ДСНС знешкодили майже тисячу предметів, що містили вибухівку.

На знімку: Куп’янськ-Вузловий знову під Українським прапором.

Фото зі сторінки Генерального штабу ЗСУ у Фейсбуці.