На шляху євроінтеграції Верховна Рада України націлена виключно на одне — на результат. На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час зустрічі з комісаром ЄС з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї.

 

Він проінформував високого гостя про роботу парламенту над євроінтеграційним треком, зокрема, що стосується судової реформи та сфери боротьби з корупцією.

«Це призначення спеціального антикорупційного прокурора та Генерального прокурора, ухвалення Антикорупційної стратегії на 2022—2025 роки та обрання двох членів ВРП за квотою парламенту. Крім того, вже ухвалено відповідний закон на виконання вимог, які стосуються ФАТФу, в першому читанні прийнято законопроекти про вдосконалення процедури конкурсного відбору суддів до КСУ та про медіа», — повідомив Руслан Стефанчук, додавши, що наступне першочергове завдання на виконання вимог Європейської комісії — це законопроект про національні спільноти, до якого парламент уже очікує висновки експертизи інституцій Євросоюзу.

Він також розповів, що відбувається активна спільна робота з урядом щодо адаптації українського законодавства до європейського, для чого парламент уже ухвалив відповідну Постанову про внесення змін до Регламенту, за якими відповідні законопроекти будуть розглядатися за процедурою так званого «фаст треку».

«Для нас дуже важливо посилити конституційну спроможність Верховної Ради України. Ми створили відповідні підкомітети в усіх комітетах парламенту, які будуть займатися євроінтеграційним напрямом законодавчої діяльності, для підготовки законопроектів належної якості, що дасть змогу їх пришвидшеного розгляду», — акцентував Голова Верховної Ради України.

Він також закликав європейських колег до активного сприяння у координації цієї діяльності на рівні Єврокомісії для швидкого проходження необхідної експертизи наших законопроектів.

«Ми також сподіваємося на здійснення Єврокомісією оцінки виконання Україною рекомендацій уже у грудні. Для нас це важливо, тому що Верховна Рада України націлена виключно на одне — на результат. Ми очікуємо підтримки і Єврокомісії, і Євроради, і будемо вдячні за використання всіх ваших можливостей з тим, щоб допомогти Україні у цьому треку», — звернувся до європарламентаріїв Голова Верховної Ради.

Своєю чергою комісар ЄС з питань політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівер Варгеї зазначив, що новий статус України як кандидата на членство в ЄС означає посилення співпраці з ЄС та поглиблення діалогу з різними частинами України як держави. І у цьому відношенні роль українського парламенту є визначальною.

«Практично впровадження всіх реформ в Україні залежить від парламенту. І ми готові надавати значно більшу допомогу для того, щоб ці завдання виконувалися, і виконувалися правильно. Йдеться про повну адаптацію України до законодавства ЄС. Це непросто, і ми готові посилити нашу співпрацю з вами, зокрема, на експертному рівні», — запевнив українських колег Олівер Варгеї.
Він наголосив на тому, що жодна країна ще не набувала членства в ЄС так, як Україна — в умовах повномасштабної агресії.

«З одного боку — Україна б’ється у цій війні, з другого — ви впроваджуєте реформи. Але навіть за цих обставин важливо, щоб ці реформи мали високу якість і відповідність, щоб ми побачили їх стійкий результат. І ми готові вам у цьому допомогти», — наголосив комісар ЄС Олівер Варгеї.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.