Після цього члени делегації відвідали Національний історико-меморіальний заповідник.

У 1941 році в урочищі Бабин Яр німецькі окупаційні війська почали масові розстріли мирного населення. «Всі роки світ пам’ятав про страшний злочин і був впевнений, що таких сторінок в історії більше не буде. Минув 81 рік. На зміну нацистському режиму прийшов російський, і злочини проти людяності повторились. Масові розстріли, масові вбивства, масові поховання. Все це ми бачимо на українській землі. Але ворогу не вдасться скорити непереможну українську націю. За все прийде відплата. За все! Вічна пам’ять всім жертвам трагедії...» — написав на своїй сторінці у Фейсбуці Руслан Стефанчук.

У 81-ші роковини трагедії Бабиного Яру Президент України Володимир Зеленський теж ушанував пам’ять усіх жертв масових розстрілів мирного населення нацистами в окупованому Києві у роки Другої світової війни. Глава держави встановив лампадку біля меморіального знака «Менора».

Володимир Зеленський наголосив, що світ має зробити все для недопущення подібних трагедій і злочинів проти людяності, які, на жаль, стаються і сьогодні, зокрема на українській землі.

«Будь-які антигуманні режими становлять загрозу для всього людства. Злочинці, які спричиняють такі трагедії, обов’язково мають бути покарані. Щоб у диктаторів і тиранів не було бажання повторювати щось подібне у майбутньому», — зазначив Президент.

Трагедія Бабиного Яру почалася 29 вересня 81 рік тому.

Він став одним із сумних символів Голокосту. Репресивна машина нацистської Німеччини оцінила «вдалий ландшафт» за своєю, викривленою системою цінностей, і «призначила» цій місцевості стати братською могилою для сотень тисяч розстріляних цивільних мешканців міста. Здебільшого євреїв.

Торік, під час 80-річчя трагедії Бабиного Яру, Київ приймав велику делегацію високих гостей з Європи та всього світу. Вони розділили скорботу за невинно убієнними. Тоді навряд чи можна було припустити, що вже через рік на околицях Києва, та по всьому кордоні нашої країни, який межує з росією, будуть нові братські могили. Нині ми чітко бачимо, що нацизм зроджується і виховується в тоталітарних суспільствах і спиняється лише перед колективною стіною спротиву.

У фразі «Ніколи знову» стерто перше слово. І тепер світові треба «Знову» зупинити машину, яка знищує мирних мешканців за національною ознакою. Втрата всіх цих невинних душ набуде хоча би якогось змісту лише тоді, коли ми з впевненістю зможемо сказати, що нової реінкарнації нацизму не може бути за жодних обставин.

Фото rada.gov.ua