Про це, за повідомленням офіційного сайту парламенту, розповів очільник делегації, голова депутатської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

«Продовжуємо роботу нашої парламентської делегації у США. Провели чудову зустріч із сенатором Ліндсі Гремом, автором знаменитої резолюції Сенату про визнання росії країною—спонсором тероризму, яку ми відпрацьовували під час нашого попереднього візиту до США... Цього разу обговорили проект резолюції-попередження росії про те, що в разі застосування будь-якої ядерної зброї на території України США вважатимуть це аналогом нападу на країни НАТО (знаменита 5-та стаття) з усіма наслідками», — повідомив політик.

Він висловив переконання, що ухвалення такої резолюції стане потужним сигналом країні-агресору.

Д. Арахамія зауважив, що Державний департамент США наразі не ухвалив остаточного рішення щодо визнання росії країною—спонсором тероризму, однак сенатор Грем, як і раніше, готовий максимально допомагати Україні.

Українська парламентська делегація у США працює над тим, щоб Сполучені Штати жорстко відреагували на нові виклики з боку рф — погрози застосування ядерної зброї та проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України.

Народний депутат додав, що українська делегація працює і в напрямку реакції США на псевдореферендуми, проведені росією на території України.

«Ми очікуємо, що США відкрито скажуть на весь світ, що будь-яка країна, яка визнає результати цих нелегітимних «референдумів», отримає негайну жорстку реакцію у вигляді повного припинення співробітництва та запровадження санкцій», — наголосив  Д. Арахамія.

Коментуючи перспективи надання Україні новітніх танків та літаків, парламентарій зауважив, що політичне рішення наразі не ухвалене, проте ми, щоб бути готовими до передачі відповідного озброєння, пропонуємо використовувати частину коштів із програм допомоги на навчання.

«Усе робиться для того, щоб коли політичне рішення врешті-решт буде ухвалене, ми не втрачали час. А ми впевнені, що таке рішення буде ухвалене. На підготовку наших пілотів і танкістів потрібно буде від 3 до 8 місяців. Саме тому ми хочемо, щоб уже розпочалося навчання, а потім надійде й саме озброєння», — сказав він.

Ще одне завдання, над яким працює делегація — пришвидшення поставок окремих видів озброєння. Враховуючи, що виробники зброї не були готові до масових замовлень, то з цією метою пропонується піти шляхом так званих «свопів» — обмінів. «Будь-яка закупівля — це мінімум шість місяців, а максимум — це півтора-два роки. Нас це не влаштовує, тому ми зараз працюємо, щоб робити так звані «свопи» — обміни: ми забираємо вже готову зброю, навіть якщо вона й була у користуванні. Вона вже є в наявності, ми її забираємо безпосередньо з армії, а потім армія отримає нові зразки, коли виробники матимуть можливість здійснити постачання», — пояснив Д. Арахамія, додавши, що це виграшна ситуація для обох сторін, оскільки американська армія отримає нову зброю, а ми негайно матимемо необхідні нам зразки.

Фото: rada.gov.ua