Під час спілкування з працівниками освіти Володимир Зеленський наголосив на важливості місії педагогів, адже вони не лише супроводжують молодь у здобутті корисних знань, а й формують моральні орієнтири та духовні цінності, розкривають таланти й допомагають обрати життєвий шлях.

За словами Президента, це особливо важливо в час, коли вся Україна та її народ фактично складають іспит на витримку, міцність, мужність і зрілість – тест на виживання.

«Вісім років і вже 219 днів повномасштабної війни весь світ бачить, хто ми такі, українці. Бачить результат і вашої великої, важливої роботи – вихователів, учителів, викладачів, освітян. Усіх, хто своєю сумлінною працею виховав молодих, сильних, відданих Україні учнів, героїв, патріотів, які сьогодні відважно захищають свободу й незалежність нашої прекрасної держави», – наголосив Володимир Зеленський.

Він зауважив, що саме завдяки вчителям молоді українці опановують різні науки й важливі дисципліни.

«Це українська мова і значення окремих важливих слів. «Батьківщина», «незалежність», «гідність», «свобода». «Священний обов’язок», «захист рідного дому», «наша незламність». І головне слово, таке бажане – «перемога». Це українська географія. Це наша земля й наша акваторія. Що справді наше, що наше по праву і що ми ніколи нікому не віддамо. Це українська історія. Коріння, яке має наша держава. Відвага, з якою різні покоління боролися за самостійність поколінь українців. Це всі наші інші важливі науки й дисципліни, завдяки яким українці добре знають не лише закони математики, фізики, хімії, а й передусім закони честі, совісті, доблесті», – додав Президент.

Володимир Зеленський констатував: сьогодні оцінку роботі українських освітян дають не тільки перемоги учнів на олімпіадах, а й перемоги на полі бою.

«Медалі, які вони отримують не лише після закінчення школи, а й після завершення контрнаступальних, визвольних військових дій. Це не лише здобуті вашими учнями наукові ступені та звання. Хоча це дуже важливо, я вважаю, це велика робота. Мільйони з них вісім років і 219 днів гідно носять інше звання: громадянин, патріот, людина», – сказав Глава держави.

Він також зауважив, що безпосередньо серед захисників України – багато освітян, які зі зброєю в руках разом зі своїми учнями на передовій боронять незалежність нашої держави.

Президент подякував працівникам освіти за відвагу й майстерність у щоденній роботі та самовідданість і незламність у нових воєнних реаліях.

У цьому контексті Володимир Зеленський зробив акцент на важливості збереження й розвитку інтелектуального потенціалу України, який, безумовно, є запорукою успіху нашої держави.

«Сучасна обдарована молодь своєю творчістю та здобутками спонукає суспільство до усвідомлення себе як нації. Нації, що здатна побудувати могутню, самодостатню, гідну державу для гідних людей», – зазначив він.

Володимир Зеленський нагадав, що сьогодні в залі присутня саме така молодь – школярі, які перемогли на міжнародних учнівських олімпіадах у 2022 році. Президент висловив подяку за справді гідне представлення України на високому міжнародному рівні.

«У ці часи ми точно усвідомлюємо, що знання – це не просто важливо, знання – це сила. Сила – це перемога. А перемога – це наше майбутнє. Наше майбутнє – це Україна. Вільна, сильна, мирна, квітуча, розумна і, що дуже важливо, освічена», – резюмував він.

Глава держави побажав молоді наснаги, нових творчих і наукових здобутків, перемог, а батькам і педагогам – енергії, терпіння та щирої радості від особистих успіхів і нових звершень їхніх учнів.

З нагоди професійного свята Президент вручив освітянам високі державні нагороди, а також присвоїв почесні звання «Народний вчитель України», «Заслужений вчитель України», «Заслужений працівник освіти України».

Сертифікати на отримання премії Президента України були вручені десятьом переможцям і призерам міжнародних олімпіад.

У 2022 році команди українських школярів в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення Росії, взяли участь у п’яти міжнародних учнівських олімпіадах: з математики (Норвегія), інформатики (Індонезія), фізики (Швейцарія), хімії (Словенія), астрономії та астрофізики (Грузія). Результатом їхнього виступу став здобуток із 22 медалей (три золотих, сім срібних і 12 бронзових).

Офіційне інтернет-представництво Офісу Президента України

Вітання Президента України працівникам освіти

Шановні освітяни!

Вітаю вас із професійним святом - Днем працівників освіти.

Обравши професію педагога, ви взяли на себе велику вiдповiдальнiсть за наше майбутнє. Освітяни завжди серед тих, хто робить нашу країну сучасною, сильною, розвиненою, а українців - гідними, освіченими, відповідальними громадянами. Ваша праця - це не тільки супроводжувати молодь у пізнанні навколишнього світу, здобуттi корисних знань, а більше - допомагати розкривати таланти, формувати моральні орієнтири й духовні цінності, обирати життєвий шлях.

Високий професіоналізм і невтомний творчий пошук усiх і кожного в освітянськiй спільноті допомагають виростити непересічні особистості, соціально активних громадян України. Своїм прикладом свідомого життя та сумлінної праці освітяни виховали хоробрих, стійких, рішучих, відданих Україні патріотів, які сьогодні відважно захищають свободу нашої держави.

Щиро дякую вам за майстерність у щоденній роботі, самовідданість і незламність у нових воєнних реаліях.

Бажаю мiцного здоров'я, натхнення і невичерпної енергії для служіння улюбленій справі та подальших звершень в ім'я України.

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ.