«Незаконні псевдореферендуми, мобілізація, загроза використання ядерної зброї, промова путіна свідчать про те, що ми маємо посилити санкції проти російської федерації». Це заявив перший віце-президент Європейського парламенту Отмар Карас (на знімку ліворуч) під час брифінгу 30 вересня у Києві. «Ми маємо запровадити санкції проти росії в усіх можливих сферах. У середу Європейська комісія представила восьмий пакет санкцій. Ми маємо продовжувати підтримувати Україну на фінансовому, військовому, гуманітарному рівні, а також у тому, що стосується розроблення законодавства. Лише будучи об’єднаними і рішучими, ми можемо вистояти в Європі і за її межами. Ми не визнаємо жодної анексії території України», наголосив він. 

Отмар Карас звернувся увагу на історичність моменту, «якщо взяти до уваги ті рішення, які були прийняті в росії, в Україні, якщо взяти до уваги ті наслідки, які вони матимуть для континенту і всього світу». Він наголосив, що війна росії проти України – це «конфлікт, який означає мир або війна, демократія проти диктатури, свобода проти агресії». «І ми маємо зробити все можливе для того, щоб підтримати наші цінності, правовладдя для забезпечення демократії. Європейський Союз і Європарламент стоїть поруч з Україною проти агресора. І хочу наголосити на тому, що Україна є ключовою частиною європейської сім’ї», – сказав перший віце-президент Європейського парламенту.

Отмар Карас відвідав Київ у складі делегації COSAC, до якої також увійшли керівники комітетів з європейських справ країн-членів Європейського союзу, зокрема, Чехії, Австрії, Люксембургу, Естонії, Фінляндії, Данії, Словенії, Румунії, Німеччини. Очільник делегації, голова Комітету з європейський справ Сенату Чеської Республіки  Давід Смоляк нагадав, що Чехія нині головує у Європейському Союзі. «І одним з наших пріоритетів є військова, політична, економічна, гуманітарна підтримка України. І якщо я кажу, що це пріоритет головування у Європейському Союзі, це означає, що це є також пріоритетом усього європейського союзу». Щодо намірів України приєднатися до НАТО за прискореною процедурою, то на переконання Давіда Смоляка, зроблена заявка – це дуже важливий і символічний крок. 

Як зауважила під час брифінгу голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, протягом останніх семи місяців українці не раз ставали свідками безпрецедентної підтримки європейських партнерів щодо України. І цей візит – один з таких кроків. «Тому що йдеться не тільки про підтримку та вияв солідарності, а й про глибше занурення в завдання, які ми перед собою ставимо, в наші амбіції, і про готовність допомогти нам на шляху до європейської інтеграції», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Віце-президент Європарламенту Отмар Карас у свою чергу наголосив, що візит делегації до України є надзвичайною подією. «Сьогодні відбулася історична зустріч, тому що вперше наш комітет, членами якого є голови комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу і Європейського парламенту, проводить своє засідання у третій країні, в країні-кандидаті спільно з представниками парламенту цієї країни, представниками Верховної Ради, і з представниками уряду цієї країни. І це є виявом нашої солідарності і нашої рішучості. На цьому засіданні було узгоджено спільну заяву, в якій зокрема наголошено на підтримці розширеної міжпарламентської співпраці між нашими парламентами і Верховною Радою». 

Зокрема у Києві європейські депутати мали зустрічі з народними депутатами в тому числі з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Також відбулися зустрічі з представниками уряду, зокрема з віце-прем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною, міністром оборони Олексієм Резніковим, заступником міністра закордонних справ Євгеном Перебийносом.

Як повідомив Отмар Карас, на основі результатів місії Генерального секретаря Європарламенту Клауса Велле і також на основі результату нинішнього візиту європейських депутатів у понеділок, 3 жовтня буде ухвалено рішення щодо додаткових заходів підтримки. «Ми хочемо підтримати Верховну Раду у тому, що стосується розроблення рішень і законодавства, а також посилення спроможності Верховної Ради на шляху до Європейського Союзу», – зазначив перший віце-спікер Європарламенту.