Її ініціатором виступила Віце-спікерка Сейму Республіки Польща Малгожата Госєвська. Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час урочистого відкриття виставки подякував за таку ініціативу польській колезі.

 

«Великий символізм полягає в тому, що виставку відкрили в Польщі в день початку Варшавського повстання. А 2 жовтня, в той день коли це повстання завершилося, вона відкривається в Україні», – зауважив Р. Стефанчук. Глава парламенту подякував і за те, що Пані Госєвська всьому світові демонструє варварство, яке чиниться й чинилося людьми, котрі не поважають міжнародний порядок, котрі не поважають інших.

Р. Стефанчук наголосив, що Варшавське повстання тривало 63 дні і назвав його «найпотужнішим повстанням Другої світової війни», яке відбулося на теренах Польщі. Воно забрало 150 тисяч мирних громадян, а 520 тисяч громадян тоді вимушені були переїхати з Варшави. «Пройшло 78 років і ми бачимо, що зло, яке тоді пустило своє коріння, проривається знову, – зауважив Р. Стефанчук. – Нині ми бачимо, як мирні українські міста знаходяться в руїнах, наповнюються кров’ю наших мирних мешканців. Причина цьому одна. Є хворі розуми, які вважають, що вони можуть вершити людські долі, рухати кордони й руйнувати міжнародний порядок».

Водночас, Голова Верховної Ради висловив переконання в тому, що ця виставка не тільки про минуле, а й про майбутнє. Аргументував це так: «Варшава сьогодні є одним з найкрасивіших міст Європи. Упевнений, що після нашої спільної перемоги, коли ми вивільнимо прекрасне місто Маріуполь, воно також стане окрасою на березі моря і перлиною України». А відтак, Р. Стефанчук звернувся до М. Госєвської з пропозицією відкрити тоді ще одну спільну виставку – «Варшава та Маріуполь, як приклади свідчення відродження міст, які зазнали удару з боку фашизму і рашизму».

Р. Стефанчук подякував усім, хто організував цю виставку й усім, хто буде мати можливість ознайомитися з нею. «Хочу подякувати ЗСУ, українському народові й усім нашим партнерам, які вірять і наближають нашу перемогу», – резюмував глава парламенту.

«Для мене справді велика честь тут, у Києві, на Михайлівській площі, відкривати виставку під назвою «Варшава, Маріуполь - міста руїн, міста боротьби, міста надії», – зауважила зі свого боку Віце-спікерка Сейму Республіки Польща. Вона подякувала Голові Верховної Ради за те, що він швидко відреагував на прохання відкрити цей захід.

78 років тому Варшавське повстання коштувало великого героїзму польському народові, акцентувала М. Госєвська. «У ті дні мешканці мого міста і повстанці зазнавали жахливих жорстоких знущань, як сьогодні переживають мешканці багатьох міст України, – продовжила вона. – І хоч тоді треба було завершити повстання через брак зброї, спорядження, їжі та води. Кажучи прямо, – через відсутність зовнішньої підтримки. Тому, що в ці дні повстанці не дочекалися жодної допомоги. Але польський дух від цього не впав. Поляки продовжили свою боротьбу. Її продовжили так звані «прокляті солдати» – в лісах, у підпіллях. І ми знаємо наскільки важливою і цінною була тоді ця боротьба. Так само, як важливою і цінною є боротьба українців нині». 

М. Госєвська розповіла, що виставка демонструє знімки, на яких відображено Варшаву 1944-го року і Маріуполь та околиці Києва 2022-го року. Усього – 16 фотографій «з дуже сильним посилом». Серед них, до речі, знімки фотокореспондента «Голосу України» Олександра Клименка. За словами Віце-спікерки, ці знімки мають дати усвідомлення людям, що попри час, який минув, зло продовжує діяти. В Україні цими днями люди зазнають такого ж страждання, як поляки зазнавали у Варшаві в 44-му. Причина цьому – імперіалізм російського агресора.

«Під час відкриття виставки у Варшаві, 1 серпня, я сказала: важливо пам’ятати, що німецький нацизм і російський імперіалізм це те саме зло, від якого страждають люди, – акцентувала М. Госєвська. – Немає жодної згоди на це зло. Ми маємо йому протистояти. Тоді я також підкреслила, що ми були довго переконані, що таке зло не може повторитися. Натомість воно повторюється тому, що світ роками закривав очі й годував державного терориста. Тому, що світ на перше місце ставив свої інтереси, і бізнес-інтереси. І заплющував очі на знущання, ґвалтування і варварство».

М. Госєвська погодилася із Р. Стефанчуком у тому, що виставка має давати й надію. На те, що з таких руїн, в яких лежала Варшава, можна постати. І що з цих руїн підніметься Маріуполь, Ізюм, Гостомель і всі інші міста України.

Важливо розуміти й те, що всі ці злочини будуть покарані й настане час розплати, наголосила Віце-спікерка Сейму Польщі. Вона нагадала, що в 2015-му році  до міжнародного воєнного трибуналу в Гаазі надійшов рапорт про російські  злочини початкової фази нинішньої війни. Цей рапорт досі не був широко розповсюджений. Він не був розглянутий і тому знову доходить до таких жахливих злочинів, які не були покарані раніше, переконана політик.

Підсумовуючи сказане М. Госєвська наголосила: «Не буде так, як сказала колишня Канцлер Німеччини Ангела Меркель, що нині треба працювати над спільною архітектурою безпеки Європи, включаючи росію. Так не буде. На це не буде нашої згоди. росія - це варварська країна, яка загрожує Європі і всьому світові, а путін - це державний терорист, з якого не можна робити джентльмена в салонах і розмовляти з ним про безпеку».

На завершення М. Госєвська подякувала Р. Стефанчуку та працівникам апарату Верховної Ради України, які сприяли в організації виставки.