Ідеться про оплачувану відпустку тривалістю десять календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду в межах країни до місця її проведення і назад, але не більш як дві доби в один кінець. Законопроект, який передбачає внесення відповідних змін до пункту 18 статті 10-1 закону про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей, уже зареєстровано у Верховній Раді за № 8081.

«Реєструю маленький законопроект, щоб під час воєнного стану військові мали право на відпустку, — написала напередодні одна з ініціаторок законопроекту народний депутат із фракції «Слуга народу» Мар’яна Безугла. — Просто відпустку — без бюрократії, без обов’язкового зазначення причин, підтверджувальних документів. Загалом до 10 днів плюс до двох днів на доїзд». Під цим законопроектом уже підписалися понад два десятки парламентаріїв.

Згідно з діючим законодавством, в особливий період, під час дії воєнного стану, військовослужбовцям можуть надавати відпустки зі збереженням грошового забезпечення за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Тим самим законом визначено, що тривалість такої відпуски не може перевищувати десяти календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більш як дві доби в один кінець.

Водночас, пункт 9 статті 10-1 закону про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей визначає лише чотири випадки, коли військовий у мирний час може отримати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення: укладення ним шлюбу, тяжкий стан здоров’я або смерть рідних по крові або по шлюбу, пожежа або інше стихійне лихо, яке спіткало сім’ю. Ідеться також про «інші виняткові випадки, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна», — за рішенням командира військової частини. Залежно від обставин тривалість таких відпусток може бути до трьох, до десяти або до п’ятнадцяти календарних днів.

Однак на практиці існує набагато більше випадків, ніж визначено в нині чинному законі, коли присутність військового може бути необхідна для родини або й для самого захисника, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Парламентарії очікують, що ухвалення запропонованих ними змін сприятиме поліпшенню морально-психологічного клімату серед службовців і серед членів їх сімей та покращить соціальний захист.

Технічно народні депутати просто пропонують вилучити з уже наявного пункту 18 статті 10-1 положення, яке передбачає, що під час дії воєнного стану відпустки для воїнів можуть надаватися «за сімейними обставинами та з інших поважних причин». Отже, прописаним залишиться лише право на оплачувану відпустку.

На думку М. Безуглої, те, якими «порціями» військовослужбовці зможуть використати відведений на відпустку час, залежатиме від оперативної обстановки та рішення командира. «Усе має бути організовано так, щоб не послабити боєздатність підрозділу», — наголошує парламентарій. І резюмує: «Загалом, нам треба спрощувати законодавство — такі речі не рівень закону. Це має бути системно пере-
працьовано і прибрано лишнє».