Керівник секретаріату Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець та його заступник Олена Рудень під час підготовки до засідання комітету, де будуть розглянуті пропозиції до проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», а саме про збільшення фінансової допомоги фермерам.

Члени профільного комітету під час розгляду проекту бюджету подали поправки, щоб повернути підтримку фермерам. Передовсім це стосується тваринницького комплексу та переробки. Про це повідомив народний депутат, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«Для підтримки малих підприємців ресурс є. За цей рік аграріям видано 65 мільярдів кредитів, із них 26 мільярдів — під гарантії Кабміну. Той, хто офіційно зареєстрований, підготує документи й подасть у банк, може отримати кредит. Також для малих фермерів ми залучили 50 мільйонів євро з ЄС. Сьогодні тим, хто реєструється в Державному аграрному реєстрі для отримання субсидій, буде видаватися дотація в розмірі 3100 гривень на гектар орної землі та 5300 гривень на голову дійної корови. Уже зареєструвалися понад 17 тисяч фермерів», — повідомив політик.

Для збільшення кількості коштів в агросектор нині триває робота з різними світовими фондами.

«Працюємо над тим, щоб залучати кошти з ЄС, США. Це стосується і приватних фондів, і урядових програм. На-приклад, є фундація Говарда Баффета. Він перший зголосився допомагати Україні й забезпечив навесні більшість областей насінням.

Ідеться саме про малих фермерів. Тому треба працювати в цьому напрямі й залучати підтримку з усього світу», — наголосив народний депутат.

За словами Д. Соломчука, сьогодні Україна активно переходить від сировинної економіки в агросекторі до економіки з доданою вартістю. Уже багато фермерів встановлюють обладнання й переробляють свою продукцію.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.