Йдеться про вже передбачену в чинному законодавстві додаткову відпустку для військовослужбовців під час воєнного стану. Також положеннями законопроекту визначено порядок надання військовослужбовцям цих відпусток.

Таке нововведення передбачено в проекті змін до закону про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей щодо належного відзначення внеску захисників і захисниць у забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації (№ 8090). Наприкінці вересня його зареєстрували у Верховній Раді народні депутати, які представляють у парламенті різні політичні сили.

На думку законотворців, запропоновані ними зміни зумовлені необхідністю посилення соціальних гарантій для захисників і захисниць у воєнний час.

Аналіз норм чинного законодавства щодо соціального захисту військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних, добровольців Сил територіальної оборони), які захищають державу під час військової агресії російської федерації проти України чітко окреслив загрози для збереження цілісності сімей військовослужбовців. На цьому наголошується в пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін.

Утім, зареєстрований законопроект стосується ще одного вагомого аспекту діючої на сьогодні системи соціального захисту наших захисників. За словами ініціаторів змін, маємо прогалини в області зарахування часу участі в заходах забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави під час російського вторгнення до вислуги років, у тому числі й для призначення пенсій, стажу роботи, а також до стажу державної служби. Що стосується пенсій, то йдеться про всі їх види, окрім тих, які призначаються з урахуванням страхового стажу. Відтак час, проведений на службі, пропонується зараховувати на пільгових умовах з розрахунку один місяць служби за три місяці у порядку, який визначить Кабінет Міністрів.

«Переконані, що самовідданість та героїзм українських захисників і захисниць, якими захоплюється весь цивілізований світ, заслуговують на відзначення. І пропоновані законо-
проектом новели щодо зарахування часу проходження служби військовослужбовцями до вислуги років, вислуги років для призначення пенсій, стажу роботи, а також до стажу державної служби таких осіб на пільгових умовах з розрахунку один місяць служби за три місяці, як і надання їм можливості виїхати у відпустку за межі України до своїх рідних, будуть лише невеличким кроком до належного відзначення їх заслуг», — наголошують народні депутати.