Бойові дії тривають без жодної оперативної паузи. Насамперед наші військові активізували дії на південному напрямку на правому березі Дніпра, на Херсонщині. Тут надзвичайно динамічне просування на десятки кілометрів за останні декілька днів.

Учора у мережі з’явилася велика кількість відео від українських бійців, які викладають вкрай важливі історії з деокупованих територій. Так, про визволення Давидового Броду спочатку повідомив народний депутат, який перебуває у лавах ЗСУ, Роман Лозинський.

«Давидів Брід! Відвойований! Тут щойно піднято наш прапор! Один з ключових на плацдармі за Інгульцем на Херсон! Уже майже рідний. Зґвалтований російською окупацією. Він стане однією з перлин наших мандрів півднем України після перемоги. Зустрінемось на річці Інгулець!» — написав депутат на своїй сторінці у Фейсбуці. Згодом цю інформацію підтвердили і в Міноборони.

Депутат Херсонської облради Ігор Йосипенко повідомив і про визволення ще одного населеного пункту Херсонщини — Великої Олександрівки. Також встановлено український прапор у Старосіллі, Новомиколаївці та інших. Хоча деякі з цих населених пунктів потребують легітимізації від Генштабу, але динаміка зрозуміла.

Як повідомив військовий експерт Сергій Згурець, продовжується наш наступ і на сході, де після деокупації Лимана, а це сталося 1 жовтня, ЗСУ проводять наступні етапи операції на цьому напрямку. «Там є рух наших військ з Куп’янського плацдарму, також є дії у напрямку Сватового з наміром відрізати угрупування рашистів, яке намагається утриматись на лінії річки Оскіл, крім того, є рух і на Кремінну», — повідомив він.

Від початку повномасштабного вторгнення ЗСУ визволили від російських окупантів уже 1534 населені пункти. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

«Уже деокуповано 1534 населені пункти. На території Донецької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей триває відновлення роботи органів
держвлади. Понад 502 населені пункти розміновано. Національна поліція відновила роботу в 1200 населених пунктах. Органи місцевого самоврядування запрацювали у 1508 населених пунктах», — сказав він.

Загалом лише на Харківщині деокуповано 483 населені пункти. Також заступник керівника Офісу Президента розповів, що нині відновлено газопостачання у 1026 населених пунктах, а електроенергію та водопостачання — у 976 і 966 відповідно.

Зі свого боку у США підтвердили надання Україні нового пакету допомоги на 625 мільйонів доларів. Серед озброєння — HIMARS, артсистеми, боєприпаси та бронетехніка. Про це повідомила прес-служба Білого дому.

«Президент Байден пообіцяв продовжувати підтримувати Україну, коли вона захищається від російської агресії, стільки скільки це буде потрібно, включно з наданням сьогодні нового пакету допомоги у сфері безпеки на суму 625 мільйонів доларів, який включає додаткову зброю та обладнання, зокрема HIMARS, артилерійські системи та боєприпаси, а також бронетехніку та транспортні засоби», — йдеться в повідомленні.