На знімку: у деокупованому населеному пункті Донеччини.

Тут відбуваються стабілізаційні заходи.

У деокупованих селах біля Лимана налагоджує роботу поліція. Тривають заходи з розмінування та профілактики диверсій. Силовики документують повідомлення, що надходять від громадян, про скоєні рашистами під час окупації злочини: викрадення людей, мародерство, переслідування цивільних за проукраїнську позицію.

Село Рубці, де нині мешкає 320 осіб, було окуповано російськими терористами з квітня. Під час загарбання населеного пункту війська рф зруйнували 30% житла, а також всю місцеву інфраструктуру. Зайди знищили пожежну станцію, сільськогосподарські підприємства та техніку, значно пошкоджено конеферму.

Схожа ситуація й у селі Коровій Яр, яке півроку перебувало під ворожим контролем, та в смт Ярова, до якого окупанти вдерлися у червні. Терористи розміщували «Гради» біля будинків, а втікаючи, залишили по собі руїни, пограбовані оселі, рештки боєприпасів та мінні пастки.

Фото зі сторінки Тетяни Ігнатченко у Фейсбуці.

У Рубцях відновив роботу поліцейський офіцер громади. Разом з місцевою владою та жителями він повернув український прапор на будівлю сільської ради.

Триває й виявлення колаборантів і зрадників. Загалом у селах перевірено 500 осіб. Одразу після вигнання окупантів вдалося викрити чотирьох осіб, причетних до колабораційної діяльності. Правоохоронці дізнались, зокрема, що секретар однієї сільради передавала представникам окупаційних військ дані мешканців з проукраїнськими поглядами.

Поліцейські перевіряють також повідомлення щодо можливих викрадень мешканців фейковими «правоохоронними органами» окупантів.

Встановлюються й місця поховання людей, які могли загинути з різних причин: природною смертю, внаслідок бойових дій або були закатовані. Після ексгумації криміналістами всіх тіл будуть з’ясовуватись обставини смерті кожної людини.

У визволеному від російських окупантів Лимані відбулось офіційне підняття Державного прапора України. Захід відбувався за участю воїнів Збройних Сил України, які безпосередньо визволяли Харківщину та Донеччину від ворога, представників Національної поліції України, Національної гвардії, військових адміністрацій та місцевих жителів, які пережили жахи російської окупації.

На урочистій церемонії офіційного підняття синьо-жовтого стягу Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський відзначив мужність і героїзм українських захисників під час деокупації міста. Олександр Сирський передав від військовослужбовців до Донецької обласної військової адміністрації повноваження з налагодження подальшого життя у визволених населених пунктах.

Присутні наголошували, що воїни-визволителі вкотре довели усьому світу, що російська армія в Україні приречена на поразку, і наш синьо-жовтий стяг майорітиме над визволеними від ворога Луганськом, Донецьком, Севастополем та іншими тимчасово окупованими містами та селами України.

Тим часом Збройні Сили України наближаються до Кремінної. Окупанти намагаються вибудовувати тут якусь лінію оборони й панічно мінують територію Луганщини: під’їзні дороги, мости, адмінбудівлі, знакові споруди.

Начальник Луганської облвійськадміністрації Сергій Гайдай повідомив, що найближчим часом жителів Луганщини проситимуть евакуюватися через контрнаступ Збройних Сил України, й зиму радять провести не у великих містах, а в сільській місцевості.

Відомо, що місцеві жителі, зваживши на рекомендації української влади, активно виїжджають з окупованої Кремінної, місто стає порожнім, позиції окупантів у ньому весь час обстрілює українська артилерія. Це визнають, зокрема, рашисти у своїх пабліках.

У самій Кремінній російські загарбники вже відключили мобільний зв’язок. Ворог відкрито побоюється співпраці жителів із ЗСУ та поширення панічних настроїв на Луганщині. Втім, шила в мішку вже не сховаєш: адже всі бачать, як із місцевих медичних закладів вивозять цивільних пацієнтів, навіть важких. Бо лікарням дозволили приймати виключно поранених військових. Із наближенням ЗСУ їхня кількість збільшується.

На Херсонщині Збройними Силами від окупантів визволено Любимівку, Хрещенівку, Золоту Балку, Біляївку, Українку, Велику Олександрівку, Малу Олександрівку та Давидів Брід. Під час втечі з населених пунктів півдня країни ворог мінує інфраструктурні об’єкти та приватні помешкання, забороняє будь-яке пересування місцевих жителів. Утім, ці судомні й переважно хаотичні потуги загарбників уже не здатні зупинити контрнаступ українських визволителів. Деокупація триває...

На знімках: український прапор знову замайорів у визволених селах.