Співголови фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко та Артур Герасимов презентували законопроект про люстрацію та очищення всіх органів влади від представників заборонених прокремлівських політичних проектів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення юридичних наслідків для статусу народного депутата України, депутатів місцевих рад у зв’язку із ухваленням судом рішення про заборону політичної партії» (№ 8089).

«Якщо Україна вимагає покарання і відповідальності всіх росіян за злочини путінського режиму, то й представники колаборантських партій мають понести політичну відповідальність за багаторічну співпрацю з кремлем. рф має бути покарана за псевдореферендуми під дулами автоматів і спробу анексії українських територій. Але покарання мають понести й зрадники, які співпрацювали з окупаційною владою в організації цього фарсу», — наголосила Ірина Геращенко.

На думку народної депутатки, Служба безпеки України має встановити прізвища всіх членів так званих «комісій», а також московських попів і представників заборонених політичних партій, які також активно співпрацювали з окупаційним режимом.

«Суд заборонив низку прокремлівських партій, але їх депутати перевзулися у повітрі й активно співпрацюють з владою в парламенті та місцевих радах.

Члени ОПЗЖ продовжують керувати комітетами, умнічати в телемарафоні, входять до міжнародних делегацій, мають доступ до державної таємниці. Ми вимагаємо виконання рішень українських судів і повної люстрації членів заборонених партій», — констатувала депутат.

До законодавчої ініціативи представників «Європейської солідарності» приєднались й колеги з інших фракцій, зокрема Сергій Соболєв («Батьківщина») та Інна Совсун («Голос»).

Автори законопроекту вважають, що у разі ухвалення судом рішення про заборону політичної партії, народний депутат, який був членом депутатської фракції такої політичної партії у Верховній Раді України, має втрачати повноваження керівництва комітетами і члена офіційних міжнародних делегацій. А також не може створювати нові депутатські фракції та групи і входити до існуючих, брати участь у засіданнях Погоджувальної ради. Крім того, в закон про місцеве самоврядування парламентарії пропонують додати норму про дострокове припинення повноважень депутатів заборонених партій.

Водночас Закон «Про політичні партії», на їх переконання, треба доповнити нормою, що заборона політичної сили є підставою для призупинення повноважень обраного від такої партії народного обранця й депутатів місцевих рад.

«Ми пропонуємо внести зміни й до Регламенту Верховної Ради: члени розпущених фракцій до рішення суду про позбавлення мандата залишаються позафракційними та не можуть займати керівні посади в комітетах, входити до міжпарламентських делегацій і створювати нові групи», — зауважив Артур Герасимов.

Коли країна стікає кров’ю, має відбутися повна люстрація і очищення влади від прокремлівських політичних проектів, переконані представники ЄС.