Дванадцятирічний Дамір, якого навідав у лікарні Сергій Наєв, завдяки новому апарату отримав можливість скорішого одужання.

«Ми маємо зробити все можливе, щоб маленькі українці більше ніколи не відчули на собі, що таке війна», — наголосив Командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв під час відвідання Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» у Києві.

Командувач зустрівся з генеральним директором лікарні Володимиром Жовніром, побував у новому лікувально-діагностичному корпусі та ознайомився з роботою медичного закладу під час воєнного стану та подарував лікарні «Охматдит» апарат дерматом — спеціальний медичний інструмент для зняття тонкого клаптика шкіри з донорської ділянки для подальшої пересадки. Цей прилад застосовують переважно у комбустіології з метою отримання трансплантата для пластики опікового дефекту після опіків 3-го ступеня.

— Упродовж усього часу, що триває війна, лікарня «Охматдит» є госпіталем як для дітей, так і для дорослих. За понад сім місяців від початку повномасштабного російського вторгнення в «Охматдиті» були проліковані десятки пацієнтів з пораненнями, отриманими внаслідок війни: це вогнепальні, мінно-вибухові, осколкові поранення, контузії. Найменшому пораненому пацієнту був місяць, найстаршому — 83 роки.

Найкоротший час від надходження пораненого до лікарні, проведення діагностики, аналізів, встановлення діагнозу до взяття пацієнта в операційну становив 13 хвилин. Це рекордний результат, — зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Командувач об’єднаних сил Збройних Сил України додав, що саме задля підтримки морального духу маленьких пацієнтів, лікарів і працівників «Охматдиту» було організовано виступ артистів з інтерактивною ляльковою виставою «Казкові пригоди», організовано проведення арт-терапевтичних інтерактивних заходів.

— Військовослужбовці Командування об’єднаних сил Збройних Сил України мають давні добрі стосунки з лікарями й генеральним директором «Охматдиту», і в рамках цивільно-військового співробітництва ми обов’язково будемо надавати допомогу і в подальшому, — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв. — Плануємо, зокрема, передати певні елементи обладнання, необхідні для медичної допомоги пацієнтам, і продовжуватимемо цю роботу, аби пацієнти закладу якнайшвидше одужали від жахливих наслідків війни.

Командувач навідав маленьких пацієнтів, які перебувають на лікуванні в «Охматдиті», та подякував благодійникам, які долучилися до допомоги дітям війни: БО «БФ «Ти Українець», директор Вадим Ковальський, Український культурний центр «Дніпро» та громада українців м. Баффало, США (Роман Ковалик, Петро Петришин), Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України, президент Леонід Костюченко, ГО «DUSHA/UA».

Завідувач відділення пластично-реконструктивної мікрохірургії НДСЛ «Охматдит» Валерій Бовкун повідомив, що передача й подальше використання нового апарата дерматом стане в пригоді медикам, дасть можливість значно підвищити ефективність лікування та пришвидшити одужання пацієнтів, кількість яких під час бойових дій зростає. Особливо багато постраждалих унаслідок війни дітей тут було у березні — найпоширенішими з цих випадків були травми внаслідок вибухів, осколкові й опікові поранення.

Генеральний директор лікарні Володимир Жовнір повідомив: якщо раніше в «Охматдиті» робили приблизно 20 хірургічних втручань на рік, пов’язаних із опіками, то нині рахунок йде на сотні таких трагічних випадків.

— Статистика МОЗ України свідчить, що з початку повномасштабного російського вторгнення понад 700 дітей отримали різні поранення внаслідок бойових дій. Більш як сто з цих маленьких пацієнтів проходили лікування в «Охматдиті», і майже половина потребують застосування такого приладу, як дерматом. Опіки, рвані рани, великі рани та інші серйозні ушкодження, на жаль, надто почастішали у воєнний час, — зауважив Володимир Жовнір. — Тепер, завдяки військовим, волонтерам, громадським організаціям та благодійникам, «Охматдит» забезпечений усім необхідним та може повноцінно функціонувати.

Цього самого дня Командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв привітав дітей перед початком свята арт-терапії у межах відомого мистецького проекту «ARTПЕРЕМОГА», який є оновленим національним мистецьким проектом «ARTПЕРЕМИР’Я». Проект засновано у 2018 році за ініціативи та сприяння Командувача об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Керівником проекту «ARTПЕРЕМОГА» є офіцер командування об’єднаних сил ЗС України, письменник Борис Кутовий, а художнім куратором — театральний діяч, режисер-постановник Максим Добролюбов.

— У сьогоднішньому репертуарі дитячого свята — чудові казки від вихованців Київського національного університету театру, кіно і телебачення, весела інтерактивна програма для дітей, — повідомив Максим Добролюбов. — Ми не вперше приїжджаємо в «Охматдит» із творчими виступами, й щоразу це для нас почесна та приємна місія.

Спільний творчий цивільно-військовий проект успішно функціонує вже п’ятий рік поспіль. За період його діяльності організовано та проведено 60 виступів найкращих артистів та театральних колективів, на яких побували понад 17 500 дітей та глядачів дорослого віку. Головна ідея проекту — активне протистояння ідеології «руского міра», збереження та розвиток національної української культури.

Фото з відкритих джерел.