Катерина Куянова разом з чоловіком Олександром та дворічним сином Глібом.

У межах цієї інціативи щоденно виготовляють тисячі сухих борщів та супів швидкого приготування для наших захисників та захисниць. Готують також суміші для горохового, грибного супів, зеленого борщу, розсольника, харчо.

Координує роботу такої ініціативи в Золочівській ОТГ Київської області, до якої входять Гнідин, Вишеньки та Петропавлівське, Катерина Куянова. Вона мама в декреті, яка хоче бути корисною та робити те, що може та вміє для наближення нашої Перемоги. «На початку березня я виїхала до Кам’янця-Подільського. У середині квітня побачила повідомлення у соціальних мережах про пошук сушарок та домашніх комбайнів під потреби виготовлення сухих борщових наборів. Одразу подумала, що в мене є гарний ресурс, щоб долучитися, адже живу в приватному будинку в селі, ще й маю професійний дегідратор. Тому дуже хотіла займатися такою корисною справою, з нетерпінням чекала повернення додому», — розповідає Катерина.

Юлія Чепурко та Ольга Ягодинська.

Вдома жінка швидко організувала навколо себе ініціативну групу небайдужих жінок, які долучилися до приготування. Наразі їх шістнадцять, хтось миє овочі, нарізає, хтось сушить та пакує. Навіть чоловік Олександр та дворічний син Гліб допомагають, чим можуть. Минулого тижня поставили рекорд: за тиждень насушили 100 кг продукції — у перерахунку на свіжі овочі це майже тонна. Частину сушеної продукції передали до центрального штабу в Києві, частину розфасували у борщики на місці для термінових запитів.

Перша ініціатива з виготовлення сухих борщових та супових наборів «Кухарська сотня» була заснована ще в 2014-му. У 2022 році, після повномасштабного вторгнення, ініціативу перехопила переселенка з Донеччини, яка в Коломиї почала виготовляти такі набори, але вже за вдосконаленим рецептом, додавши до нього сушене м’ясо і відварену сушену картоплю. Згодом рецепт «коломийського борщу» дійшов і до Києва, де трансформувався в ініціативу «Борщ для ЗСУ» на чолі з кураторкою Тійною Коратаєвою. Його особливістю є те, що борщові та супові набори передають лише захисникам на передову (на знімку), де це вкрай потрібно. На зібрані кошти закуповують м’ясо, томатну пасту, пакування, пластівці тощо. Овочі та зелень на безоплатній основі привозять люди з навколишніх сіл та небайдужі фермерські господарства.

Фото автора.