Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Генеральна Асамблея збирається наступного тижня проголосувати за проєкт резолюції, який засуджує незаконні так звані референдуми та спробу незаконної анексії росією територій України. У проєкті резолюції також висловлюється підтримка суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України.

У листі до держав ООН на початку цього тижня посол росії в ООН василь небензя лобіював проведення таємного голосування, стверджуючи, що деяким країнам може бути «дуже важко висловлювати позицію публічно».

Посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд заявила, що правила Генеральної Асамблеї чітко свідчать про те, що будь-який представник може вимагати проведення відкритого голосування. Вона зазначила, що проведення таємного голосування щодо резолюції Генеральної асамблеї «суперечило б прецеденту, створеному багато десятиріч тому, та підірвало б практику найбільш представницького дорадчого органу в світі».

«Саме тому ми вимагаємо, відповідно до правила 87b, щоб було проведено занесене в протокол голосування щодо резолюції», – написала Вудворд у листі до президента Генеральної асамблеї.

Нагадаємо: 30 вересня делегація росії в Раді Безпеки ООН скористалася правом постійного члена та застосувала вето під час голосування резолюції, яка засуджувала кремлівські псевдореферендуми в Україні та закликала не визнавати жодних змін українських кордонів. Саме тому було прийнято рішення винести резолюцію на розгляд Генасамблеї ООН, де росія не має права вето.