Цей щорічний міжнародний фестиваль проходив із 5-го по 8 жовтня. Серед його учасників –  представники Німеччини, Британії та ін.

Цього року на фесті була представлена спеціальна українська програма. У ній взяли участь мисткині та митці, які були змушені виїхати з України через російсько-українську війну, а також ті, чия робота вдома дуже ускладнена.

Як повідомили у пресслужбі Українського інституту, програма включала документальний перформанс «Крим, 5 ранку», міжнародний музично-театральний проект «Наш спів для Бабиного Яру» від Dash Arts, постдокументальний проєкт WE: медіатеатру «Хроніки війни, любові та ненависті» та виставу Театру Лесі «Imperium delenda est» (Імперія повинна впасти).

Серед інших подій на фестивалі відбулися: концерт гурту «Лінія Маннергейма», вистава-лекція з херсонським соціологом та театральним діячем Миколою Гоманюком, вистава «Чорний пес» Театру від 16 років, розмова з київським філософом Володимиром Єрмоленком, Тамарою Злобіною та Марією Берлінською з Києва, концерт Лаури Марті та Тріо Наталії Лебедєвої тощо.

Фестиваль відкрили 5 жовтня розмовою із письменником, цьогорічним номінантом на Нобелівську премію з літератури Сергієм Жаданом та німецьким письменником і сходознавцем Навідом Кермані.

Кельнський URBÄNG!, окрім мистецької місії, має широку гуманітарну спрямованість, адже «порушує питання майбутньої життєздатності й обороноздатності європейських демократій та створює простір для дискусій про пацифізм та право на самозахист». 

«Слава Україні, слава нації і пздць російській федерації... Слава!» – такими словами завершили фестиваль перформативного мистецтва URBÄNG! у Кельні. Цю жирну крапку поставили мисткині львівського Театру Лесі.

Вони поділилися з нами всім – розпачем, любов'ю, ненавистю до російських загарбників, бойовим духом. Вони розповіли, як рятувалися від окупації. Вони прокляли російських солдатів. Мені здається, що це була найпотужніша емоційна мить.

Imperium delenda est – Імперія повинна упасти.

Нове українське мистецтво гнівне і дуже відверте. Я  хочу, щоб його чули і бачили», – ділиться враженнями з «Голосом України»  журналістка Аніта Вінкельмаєр.

Фото зі сторінки Театру Лесі Українки на Фейсбуці.