Після 24 лютого у НАТО зрозуміли, що Україна може посилити безпеку, спроможності й міць Альянсу, – голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв

До 24 лютого цього року окремі держави в НАТО сприймали Україну як проблемного партнера, тому що боялися провокувати РФ, не хотіли погіршувати з росіянами економічні зв’язки, політичні відносини. Зараз усього цього немає.

Про це заявив народний депутат, голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

«Була загроза Російської Федерації, і вони (країни-члени Альянсу – ред.) не хотіли, щоб ця загроза перекинулася вже на всіх членів НАТО за 5 статтею Північноатлантичного договору. Після 24 лютого усі побачили, що Україна самостійно може впоратися з Російською Федерацією. Так, за допомогою Заходу та його озброєння, але без умовно французів, поляків чи німців, які будуть воювати за Україну. Вони зрозуміли, що Україна може посилити безпеку, збільшити спроможності та міць Альянсу», – зазначив політик.

За його словами, саме тому зараз усе менше звучать питання про те, чому ж Україна має потрапити в Альянс без ПДЧ. Тим паче, що наша держава зробила дуже серйозний стрибок, провела багато реформ, особливо після 2020 року.

«Будемо відверті, якщо взяти деякі держави, які вступали в НАТО, наприклад Болгарія з Румунією, то вони були на суттєво нижчому рівні, ніж зараз Україна. Їм також було потрібно проводити багато реформ, і вони це робили вже у складі НАТО. Тому, з одного боку, нам є ще що робити, але, з іншого боку, це більше політичне питання 30 країн, які мають ухвалити рішення», – наголосив Єгор Чернєв.

Він додав, що сьогодні українська влада проводить дуже серйозну роботу з нашими партнерами. Водночас і наші друзі – країни Балтії та Польща – також виступають нашими адвокатами й переконують інші держави-члени Альянсу, щоби вони все ж таки підтримали Україну на нашому шляху до НАТО саме за пришвидшеною процедурою.

Інформаційне управління