Противник не здатен зупинити успішний контрнаступ Сил оборони на Харківському та Херсонському напрямках, тому намагається залякати та посіяти паніку серед населення України.

За даними Генштабу, за добу (станом на ранок 11.10) окупанти завдали понад 61 ракетний та 32 авіаційних удари, здійснили майже 92 обстріли з реактивних систем залпового вогню. 73 повітряні цілі було знищено підрозділами протиповітряної оборони на різних напрямках, з них — 46 крилатих ракет та 27 безпілотних літальних апаратів.

«Внаслідок масованого ракетного удару за минулу добу постраждала інфраструктура більш як 30 населених пунктів. Це, зокрема, Київ, Львів, Рівне, Житомир, Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ, Вінниця, Прилуки, Ніжин, Конотоп, Харків, Кременчук, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Одеса. Загинули та були поранені мирні громадяни України. Загроза завдання ворогом ракетних ударів по критичній інфраструктурі та мирних кварталах залишається», — зазначили у силовому відомстві.

Окупанти не полишають спроб утримати тимчасово захоплені території, обстрілюють позиції наших військ, зосереджують зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій підрозділів Сил оборони, намагаються вести наступальні дії на окремих напрямках.

Як повідомили в Інституті вивчення війни (ISW), російські та білоруські війська навряд чи атакуватимуть Україну з півночі, попри заяву президента Білорусі Олександра Лукашенка 10 жовтня про те, що Білорусь і Росія погодилися розгорнути Регіональне угруповання військ Союзної держави.

Ймовірно, що російський компонент будь-якого формування регіонального угрупування військ складатиметься з мобілізованих або призовників, які мають низький рівень підготовки та не становитимуть значної загрози для України. Також компонент може складатися з частин 1-ї гвардійської танкової армії, 20-ї загальновійськової армії та повітрянодесантних підрозділів, які зазнали значних втрат в Україні та мають суттєво знижену боєздатність.

Зазначається, що перед цим ЗМІ повідомляли про те, що РФ масово перекидає своїх солдатів до Білорусі у вагонах для худоби. Раніше ISW оцінював, що Кремль сподівається використати білоруські військові об’єкти та інфраструктуру для підготовки мобілізованих солдатів, однак й це не є індикатором неминучого відкритого вторгнення з території Білорусі.

Водночас Росія може спробувати використати свої сили в Білорусі, аби «зафіксувати» українські війська під Києвом та не допустити їх передислокації до іншого місця або ж участі в контрнаступі, наголошують в Інституті.