Про це заявив Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця 10 жовтня, представляючи на засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї проект резолюції «Територіальна цілісність України: відстоювання принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй», в якій засуджуються російські псевдореферендуми на українській території, повідомляє Укрінформ. Саме з розгляду проекту цієї резолюції розпочалася одинадцята надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН.

«Росія нині докладає всіх зусиль, щоб повернути нас у 1930-ті роки, коли Гітлер знищував суверенні держави шляхом вторгнення, фейкових референдумів і аншлюсу. І нині ми перебуваємо на переломному етапі, коли ООН або відновить свій авторитет, або зазнає остаточного краху», — наголосив Сергій Кислиця.

«За російською делегацією, коли вона входить до Генеральної Асамблеї, залишається кривавий слід. І зал наповнений запахом тліючої людської плоті. Ось що ми надто довго терпіли в Сирії, ось що відбувається сьогодні в Україні», — заявив Сергій Кислиця. Він наголосив, що псевдореферендуми в чотирьох регіонах України становлять екзистенціальну загрозу ООН та її Статуту. Вони є елементом російської агресії проти України, що стало відповіддю на «успішний процес визволення окупованих українських територій на сході та півдні країни».
Український дипломат зауважив, що нормальній людині важко зрозуміти логіку путіна та його поплічників. Спочатку він заявляє про захоплення території сусідньої суверенної держави під приводом «захисту місцевого населення», а потім убиває це населення десятками ракет.

Сергій Кислиця зазначив, що хоча нині безпосередньою метою російських атак є Україна, але «на карту поставлено майбутнє, яке не може бути забезпечене окремими країнами або регіональними угодами, якщо ООН відсунута на задній план глобальних процесів».

Російська делегація зробила спробу нав’язати таємне голосування за документ, сподіваючись на більшу кількість голосів, проте переважною більшістю голосів її пропозиції були відхилені. Рф підтримало лише 15 країн.

На знімку: Сергій Кислиця під час виступу в ООН 10 жовтня. (facebook.com/sergiy.grau)