Так Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук прокоментував в ефірі телемарафону «UA разом» зареєстроване українською парламентською делегацією в ПАРЄ подання про ухвалення Резолюції щодо фактичного позбавлення росії членства в ООН.

«Сьогодні вже настав час від політичних заяв переходити до реальних дій. Коли ми проаналізуємо, як росія набула членство і в ООН, і в Раді Безпеки організації, проголосивши себе правонаступником радянського союзу, не здійснивши жодної юридичної дії, думаю, що прийшов час дати юридичну оцінку таким вчинкам рф», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він звернув увагу на те, що росія не тільки незаконно займає місце члена організації, а й, будучи постійним членом Радбезу ООН, зловживає правом на ветування всіх рішень, особливо тих, що стосуються самої росії.

«Це не те завдання і не ті функції, які покладаються на ООН. Тому ми, як країна, яка є засновником ООН, правомірно звертаємося до організації з вимогою розглянути та юридично вирішити питання про позбавлення права росії участі і в ООН, і в Раді безпеки ООН. Юридична складова свідчить про те, що росія не повинна бути там, де знаходяться цивілізовані країни», — закцентував Руслан Стефанчук.

Щодо процедури втілення такого рішення, глава українського парламенту уточнив, що через мож-ливість блокування виключення росії з ООН самою ж росією треба переходити до його вирішення за окремою процедурою.

«Така процедура має нівелювати право країни, щодо якої ведеться чи розслідування, чи звинувачення в таких речах, як геноцид, агресія, і не давати можливості їй застосувати право ветування.
Думаю, з юридичної точки зору ми знайдемо правильний механізм для того, щоб позбавити росію права перебування і в ООН, і в Раді Безпеки організації в якості постійного члена», — підкреслив Руслан Стефанчук.

«Коли ми разом беремося за якусь справу, можемо досягати спільного і швидкого результату»

На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив в ефірі телемарафону «UA разом».

Він зазначив, що після масованої ракетної атаки росії по українських містах 10 жовтня, яка була найпотужнішою за всі місяці війни, партнери України миттєво відреагували новими рішеннями щодо посилення України новітнім озброєнням, особливо системами протиповітряної оборони.

«І це вже не просто прохання, це реальність. Сьогодні в США вже заявили про те, що будуть надавати Україні ракети систем ППО NASAMS. Це наша спільна перемога», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що такому рішенню передувало багато перемовин на різних рівнях, в тому числі і на парламентському: від офіційних звернень до Конгресу США до особистих зустрічей із конгресменами його як глави українського парламенту.

Руслан Стефанчук подякував усім американським колегам, які доклали зусиль до ухвалення дуже важливого для України рішення.

«Коли ми разом беремося за якусь справу, можемо досягати спільного і швидкого результату. Це вкотре свідчить про підтримку, яку ми отримуємо і від Президента США, і від шановних конгресменів. Це справді дуже велика спільна перемога», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua