У виступі він зазначив, що Європа може відіграти історичну роль у створенні спеціального міжнародного трибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні та механізму виплати росіянами компенсацій. «Європа може відіграти історичну роль у створенні спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України. Давайте це зробимо! Це буде найкращий шлях для захисту принципів міжнародного права», — наголосив він, повідомляє Укрінформ. Також, за словами глави держави, Європа може стати лідером у зусиллях, щоб відшкодувати збитки, спричинені розв’язаною росією війною.

Звертаючись до делегатів ПАРЄ, Володимир Зеленський нагадав, що саме в Європі зосереджена левова частка російських активів, які мають бути направлені на компенсацію завданих збитків. «Ми маємо створити компенсаційний механізм і пропонуємо, як його створити. Відповідний проект уже підготований Україною, я прошу вас підтримати його і на рівні Європи, і на рівні Генасамблеї ООН», — сказав він.
Президент переконаний, що притягнення агресора до відповідальності стане однією з потужних гарантій миру в світі.

«Маємо продовжити наш діалог для того, щоб притягнути росію як державу-агресора і кожного з російських вбивць і катів до відповідальності за всі злочини на цій війні, за кожен прояв терору. Коли ці юридичні механізми будуть створені й запрацюють, це стане однією з найпотужніших гарантій довгострокового миру», — підкреслив глава держави.

Важливо додати, що після виступу Володимира Зеленського ПАРЄ розглянула документ під назвою «Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України», а також ухвалила резолюцію щодо дій росії. 

Одна з поправок до документа наголошує на необхідності забезпечити всеосяжну систему відповідальності за серйозні порушення міжнародного права, спричинені агресією російської федерації проти України, активно співпрацюючи з українською владою у цьому питанні, та в цьому контексті «оголосити російську федерацію терористичним режимом».

До речі, на необхідності такого визнання наполягав у своєму виступі й Володимир Зеленський. «росія хоче говорити тільки мовою терору. І це — факт. Цей факт треба визнавати на всіх рівнях. Політично, юридично і на полі бою в Україні, і підтримкою наших оборонних можливостей. Я дякую вам за те, що ПАРЄ може стати першою міжнародною організацією, яка саме так визначає росію як державу-терориста», — наголосив Президент.

На знімку: учора під Палацом Європи, де триває сесія ПАРЄ, відбувся мітинг, учасники якого засудили війну росії проти України.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Олексія ГОНЧАРЕНКА.