«Посилення системи ППО -це те, що нам потрібно. Ми в постійному діалозі з нашими союзниками», — написав у Твіттері керівник ОП Андрій Єрмак. 

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі під час підсумкового брифінгу в Брюсселі 12 жовтня повідомив, що США разом із союзниками зосередяться на створенні комплексної системи ППО України. «Багато країн, які були тут сьогодні, мають широкий спектр систем ППО. І завдання полягатиме в тому, щоб поєднати їх, доставити, організувати навчання — адже кожна з цих систем інакша. Переконатися, що українці можуть приєднати їх до командно-контрольних систем та зв’язку, і переконатися, що в України є радари, які матимуть зв’язок між собою для визначення вхідний цілей. Це досить складно з технічної точки зору, але це досяжно, і це те, до чого ми прагнемо», — сказав він.

Глава Пентагону Ллойд Остін, відкриваючи «Рамштайн-6», заявив, що українські війська за підтримки наданого Заходом озброєння змінили динаміку війни. А вже на підсумковому брифінгу пообіцяв, що американські системи ППО надійдуть в Україну так швидко, як Сполучені Штати зможуть їх доставити.

«Справа, безумовно, не в нестачі бажання… Відданість і рішучість, яку ми побачили на засіданні контактної групи, надихає. Ми обговорили потребу в додаткових засобах ППО, і я цілком упевнений, що країни зроблять усе, що можуть — якщо можуть, аби забезпечити додаткові потужності. Ми говорили про надання NASAMS. Німеччина теж оголосила про надання систем IRIS-T, і я очікую, що з’явиться ще більше потужностей. Сьогодні інші країни також оголосили про готовність надати боєприпаси для систем NASAMS», — повідомляє «Голос Америки». «Ми зробимо все що можемо, аби подбати, щоб ЗСУ мали все, що їм необхідно для ефективних дій — а останнім часом ми побачили велику ефективність, і на сході, і на півдні, коли Україна відвоювала досить значні території», — пообіцяв Ллойд Остін.

Також стало відомо, що Велика Британія найближчими тижнями надасть Україні вдосконалені ракети середньої дальності «повітря-повітря» (AMRAAM), які можуть бути використані разом із зенітно-ракетною системою «земля-повітря» NASAMS, яку пообіцяли надати США. Про це оголосив міністр оборони країни Бен Воллес, повідомляє Reuters. Також буде передано сотні додаткових зенітних ракет інших типів, разом з більшою кількістю безпілотників і ще 18 гаубичних артилерійських гармат.

«Останні невибіркові удари росії по цивільних районах в Україні вимагають подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Тому сьогодні я надав дозвіл на постачання зенітних ракет AMRAAM в Україну», — зокрема сказав Воллес.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив у Твіттері, що його країна передасть ЗСУ зимовий одяг та спорядження. «Виділимо додаткові кошти на матеріальне забезпечення на наступний рік, надамо 120-мм міномети на платформі 113, бронемашини, тепловізори, безпілотники тощо. Ми не зупинимося!» — йдеться у дописі.

Президент Франції Емманюель Макрон в інтерв’ю телеканалу France 2 повідомив, що Україна в найближчі тижні отримає чергову партію французької військової допомоги. За його словами, Франція працює над постачанням шести додаткових гаубиць Caesar, які мали бути передані Данії, а також зенітних ракет «для захисту України від ракетних ударів і дронів». За даними джерела Sky News, Франція передасть Україні протиповітряні ракети малої дальності Crotale, які використовуються для перехоплення ракет і літаків на низькій висоті. Крім того, президент Франції розповів, що Париж надає Києву розвідувальні дані, повідомляє «Європейська правда».

А міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен у середу оголосила про передання Україні додаткових зенітних ракет вартістю 15 мільйонів євро для посилення захисту неба, інформує De Telegraaf. «Єдиний результат, якого досягне путін, — це те, що ми будемо постачати ще більше через такого роду атаки», — сказала Оллонгрен.