Для того, щоб справитися з нею, кабінет, серед іншого, має варіант продовження роботи атомних електростанцій, котрі відповідно до плану про «зелену» економіку мали бути закритими до кінця року.

Утім, остаточне рішення про подальшу експлуатацію атомних станцій вже невдовзі має ухвалити міністр економіки Роберт Хабек. Але, за повідомленням агентства Reuters, компаніям-виробникам EON SE та EnBW AG уже запропоновано підготуватися до розширення блоків.

Ідеться про те, що співробітники енергетичної компанії EON вже 21 жовтня здійснять тижневе технічне обслуговування напірних клапанів реактора однієї зі своїх станцій. Проводитимуться також підготовчі роботи на АЕС Neckarwestheim-2 компанії EnBW. Вартість підготовки двох німецьких ядерних реакторів до роботи взимку становить 100 млн євро, пише Reuters.
Самі компанії не коментували ці події, але підтвердили, що мають намір отримати компенсації за витрачені кошти незалежно від того, працюватимуть реактори чи ні.

Тим часом канцлер Олаф Шольц, усупереч кризі, запевнив, що Німеччина готова пережити прийдешню зиму. Щоправда, в разі, якщо німці та компанії адаптуються до нової ситуації. Судячи з реакції у ЗМІ, «адаптуватися» готові не всі, принаймні чимало пересічних громадян, адже економити доведеться не лише газ, а також і електроенергію, які подорожчають, а з ними й продукти харчування, послуги та ще багато речей, до яких німці звикли й відмовлятися від них не бажають.

Цікаво, що держава водночас запустила пропагандистську машину в ЗМІ: чимало громадян запевняють, що мешкати в холодній квартирі їм подобається більше, ніж у теплій, та й душем слід обходитися ощадливо, бо це — корисно для здоров’я, і закликають співвітчизників, мовляв, роби, як я…

А колишній глава Бундестагу та екс-міністр внутрішніх справ ФРН Вольфганг Шойбле в останньому з випусків видання Bild навіть заявив, що німцям слід перестати скаржитися і готуватися до можливих вимкнень електроенергії, купивши тепле вбрання, свічки та ліхтарики. «Ви не маєте скиглити про кризу, — заявив він в інтерв’ю Bild, — а маєте розуміти, що багато чого не можна сприймати як належне», — зазначив політик. За його словами, громадянам також не варто сподіватися на те, що уряд впорається з кризою та інфляцією.

Також видання Spiegel зпрогнозувало проблеми в німецькій економіці вже в найближчі місяці, оскільки країні буде складно цілком заповнити свої газові сховища. Але водночас підстав для занепокоєння у німців немає, оскільки уряд ФРН закуповує газ в інших постачальників, ніж Росія, хоч і платитиме за нього дорожче. Щоправда, дуже багатьом у такому разі все-таки доведеться запастися теплим вбранням — у разі, якщо уряд усе-таки не справиться з кризою…

Берлін.