Наразі він знову функціонує. Відновленню роботи пункту сприяли медики Нацгвардії. Вони завезли ліки, консультують відвідувачів, евакуюють до Харкова важких хворих, а також поранених — не варто забувати, що російські окупанти обстрілюють селище щодня та роблять спроби прориву українських позицій.

«На цей час ми критично потребуємо допомоги кадрами. Військовослужбовці Національної гвардії допомагають нам. Думаю, у ситуації, що склалася, нам доведеться багато спільно працювати», — пояснив сімейний лікар, завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт Козача Лопань Сергій Горбань.
Місцеві згадують, що окупанти з рф та їхні найманці під час загарбання селища поводились так, ніби вони прийшли назавжди, хоча вже з перших днів мали значну «плинність кадрів» після зіткнень з українськими військовими.

«12 березня приїхали п’ятеро і кажуть: «Ми з Луганська. Тут вже лнр буде», — розповіла медична сестра пані Валентина. — Прапор забрали. Чотирнадцятого березня, коли йшла від доньки, почали заїжджати машини та висмикувати наших співробітників на роботу, у них якісь списки були. За цей час у них тут змінилися три лікарі».

Нагадаємо: у Козачій Лопані раніше мешкало до п’яти тисяч осіб. За короткий час населення суттєво зменшилось через терор, який запровадили тут російські окупанти. Ще одна причина — руйнування критичної інфраструктури. Понад пів року, що тривала окупація, люди тут були відрізані від електроенергії, газу й водопостачання. Сьогодні цивільні за допомоги українських військових намагаються повернути населений пункт до життя, бо вірять, що Україна переможе, і ворог буде остаточно розбитий.

Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії України.

На знімках: під час відновлення роботи медичного пункту в Козачій Лопані.

Фото зі сторінки Східного ОТО НГУ у Фейсбуці.