Це, з одного боку, дуже молоде державне свято, але з іншого – цей день є історично значимим для українців, адже саме в цей день ми традиційно вшановуємо мужність та героїзм захисників незалежності і територіальної цілісності України.

Насамперед сьогодні відзначається День Українського козацтва, яке впродовж кількох століть було оплотом України та своєю звитягою завоювало повагу усієї Європи.

Також сьогодні ми відзначаємо день Української Повстанської Армії. Адже 80 років тому у надзвичайно складних історичних умовах українські патріоти взялися створити українську армію, яка б боролася за незалежну Україну, вільну від будь-яких окупантів як німецьких, так і російських.

Протягом тривалого часу роль Української Повстанської Армії неоднозначно сприймалась внаслідок радянської, а потім російської пропаганди.

Проте, після абсолютно необґрунтованої та дикої агресії росії на початку цього року, не лише українці, а й увесь світ стали краще розуміти логіку та мотиви як минулих, так і сучасних захисників України. Захисників, які незважаючи ні на що намагаються відстояти свободу свого народу та вберегти своїх дітей і їхнє майбутнє від долі бути одним із пригноблених та принижених народів російської імперії.

Дехто недооцінював українських захисників та захисниць і сьогодні. Проте, наш народ з перших днів війни здивував усіх. Наші захисники та захисниці не лише вистояли під натиском ворога, але й уже через місяць відкинули його від столиці, уперше за понад 100 років потопили флагман російського флоту, провели блискучу операцію по звільненню Харківської області та продовжують поступово, але невідворотно звільняти схід та південь України.

Більш того, сьогодні українські захисники боронять не тільки українську державу та український народ.

У цій війні українськи захисники і захисниці боронять також усі цивілізовані країни, а також їх цінності та досягнення від оскаженілого агресора, який намагається нав’язати світові свої людожерські правила існування та погрожує ядерною війною.

Тож саме захисники України сьогодні є мірилом героїзму, мужності, звитяги та моралі, центром для об’єднання України та усіх цивілізованих країн у боротьбі за мирне, безпечне і справедливе майбутнє для всього світу.

Слава Україні! Слава її героїчним захисникам та захисницям!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України