Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в ефірі національного телемарафону «UA разом» розповів, що під час робочого візиту до Африки українська делегація зустрічалася з країнами, які голосували за українські резолюції в Генасамблеї ООН, дякували за підтримку, запевняли, що продовольча криза не буде продовжуватися: «Ми будемо робити все, щоб Україна постачала на світові ринки необхідну аграрну продукцію та не зростали ціни».

Водночас українські делегати порушували ці питання на зустрічах із «нейтральними країнами в Генасамблеї ООН»: «У них є свої погляди на ситуацію. Ми доносимо правду та розвінчуємо всі міфи російської пропаганди». «Нас запрошено спостерігачами на парламентський форум країн Асоціації держав Південно-Східної Азії (АCEAH) у листопаді. Будемо спрямовувати туди свої зусилля», — зазначив Олександр Корнієнко.

«Міжпарламентський союз (МПС — далі) — це найстарша парламентська організація, яка об’єднує парламенти майже всіх країн світу», — зауважив Перший віцеспікер, додавши, що в МПС «дуже складні заплутані процедури, які формувалися не одне десятиліття, адже ця організація існує більше 100 років: «Не можна простим голосуванням, грубо кажучи, виключити делегацію зі складу».

Водночас Олександр Корнієнко наголосив, що українська делегація разом із Великою Британією, Новою Зеландією, Канадою та європейськими країнами, об’єднаними у велику геополітичну групу, уже запустила певний процес із виключення росії зі складу Міжпарламентського Союзу: «Ми ініціювали цей процес. Працюємо з документами та секретаріатом МПС, аби це відбулося вже наступної сесії — у квітні».

«Учасники з рф розхвилювалися вчора ввечері, бо, за поданням Чилі, уся латиноамериканська група ініціювала ухвалення «емердженсі» — термінової резолюції, яка не планувалася із самого початку», — акцентував Перший заступник, додавши, що це резолюція щодо подій в Україні, засудження анексії, продовольчої кризи та, звичайно, ядерного шантажу росії. «Нам вдалося зібрати підтримку разом із партнерами. За нас вчора голосували несподівано й кілька азійських країн, такі як Камбоджа, кілька африканських країн, які послідовно підтримують Україну в Генеральній Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Фактично, нам вдалося неможливе», — зауважив він.

Окрім того, Олександр Корнієнко підкреслив, що попри «історичний вплив росії в МПС», Україна переломлює цю ситуацію: «Прямуємо до того, аби Асамблея вже завтра підтримала жорстку резолюцію щодо росії. Також працюватимемо над її виключенням зі складу». Перший заступник повідомив, що ця процедура є складною, але «зараз триває робота над простою лінією — росія не виконує послідовно всі рішення асамблеї МПС». «Перша Асамблея із цими рішеннями була навесні на Балі. Наша делегація брала у ній онлайн-участь. У березні, коли російська війська були під Бучею, Асамблея ухвалила резолюцію, яка вимагала від росії вивести війська з України. Звичайно, рф це не зробила вже, як ми бачимо, за вісім місяців», —розповів він, наголосивши, що є всі підстави вимагати виключення країни зі складу МПС за невиконання рішень цієї організації.

«Європейські побратими — на нашому боці. Усі будуть допомагати сформувати правильні позиції на майбутнє для виключення рф. Коли кажемо про виключення росії деінде, це розмова й про виключення рф із ООН, із Радбезу ООН. Така країна не може перебувати в будь-яких міжнародних організаціях», — резюмував Олександр Корнієнко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua