У Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності триває робота над підготовкою до другого читання урядового законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав» (№ 5643).

За словами народного депутата, голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, законопроект передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення авторського або суміжних прав. Та водночас виключення адміністративної та кримінальної відповідальності за відсутність маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних.

Крім того, документом буде передбачено у Кримінальному процесуальному кодексі, що у справах про фінансування порушення авторського права і суміжних прав здійснюється кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення.

«Посилення відповідальності за порушення авторського права і суміжних прав — це одна зі складових євроінтеграційного процесу», — наголосила Олена Шуляк.

Власне, проектом закону пропонується, зокрема: викласти в новій редакції статтю 512 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), встановивши адміністративну відповідальність за «Незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності, привласнення авторства на такий об’єкт (плагіат) або інше порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняються законом»; виключити з КУпАП статтю 164/9 «Незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних»; внести зміни до статей 221, 255 КУпАП в частині врегулювання порядку розгляду відповідної категорії справ.

Під час обговорення законопроекту в комітеті народні депутати, наголошуючи на необхідності ухвалення цього проекту, звернули увагу й на те, що з набранням чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» № 1965-IX від 15 грудня 2021 року втратили актуальність запропоновані законопроектом зміни (урядовий проект було внесено до парламенту у червні 2021 року). А саме — щодо виключення із КУпАП статті 164/9 «Незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних»; до статей 221, 255 КУпАП тощо.

Крім того, на думку депутатів, під час підготовки до другого читання вирішення потребуватимуть й інші питання. Зо-крема, деякі статті Кримінального кодексу також мають бути відкориговані.

Цей законопроект було ухвалено у першому читанні під час пленарного засідання 6 жовтня. Того ж дня народні депутати скоротили наполовину строки подачі пропозицій і поправок для підготовки проекту до другого читання.