Відповідний проект змін уже зареєстровано у Верховній Раді за номером 8117.

Нині, відповідно до чинної редакції статті 23 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають педагогічні працівники, які працюють у закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти. А от працівники закладів дошкільної та позашкільної освіти із цього списку випадають. Водночас, згідно з положеннями законів про дошкільну освіту та про позашкільну освіту права, обов’язки та соціальні гарантії для представників цієї сфери визначаються в тому числі законом України про освіту. Перелік посад педагогічних працівників системи позашкільної освіти встановлюється Кабінетом Міністрів.

За даними державної служби статистики, на кінець 2021 року в нашій країні функціонувало 14974 заклади дошкільної освіти, в яких налічувалося 311768 штатних працівників. За офіційними статистичними даними, станом на 1 січня цього року в системі Міністерства освіти і науки діяло 1263 заклади позашкільної освіти, в яких працювали 30986 педагогічних працівників. Також, відповідно до статистичних досліджень, серед педагогічних працівників закладів освіти переважають жінки (майже 90 відсотків). Чоловіки на таких посадах — у меншості. Тому питання збереження чоловіків на посадах педагогічних працівників у цих закладах нині є особливо актуальним, переконані народні депутати. «За існуючого нерівного балансу двох статей серед працівників освіти і так важко забезпечити гармонійний розвиток дітей», — наголошують вони в пояснювальній записці, яка супроводжує проект змін.

Аргументуючи свою позицію, парламентарії наголошують на тому, що нині багато родин, в яких один, а то і двоє батьків дитини безпосередньо здійснюють відсіч збройній агресії російської федерації проти України або ж посилено працюють заради Перемоги в тилу. За таких обставин дитина повинна мати можливість зростати, навчатися і розвиватися серед однолітків чи брати участь у позашкільних освітніх процесах, які позитивно впливають не лише на її розумові, фізичні чи інші здібності, а й на загальний психологічний і моральний стан. Без педагогічних працівників дошкільної та позашкільної освіти неможливо забезпечити доступ дітей до повноцінних освітніх послуг (забезпечити дітям реалізацію їх права на освіту). Чоловіки-фахівці мають особливу вагу, коли йдеться про гармонійний підхід до надання цих послуг. У випадку раптової їх мобілізації є ризик втрати кадрів, які забезпечують дітям надання якісних освітніх послуг.

Наголошується також і на тому, що ненадання права на відстрочку педагогічним працівникам дошкільної та позашкільної освіти поряд із педагогічними працівниками, які працюють у закладах вищої, фахової передвищої, профтехосвіти та загальної середньої освіти, є дискримінацією.

Ухвалення запропонованих змін забезпечить рівність прав педагогічних працівників дошкільної та позашкільної освіти з правами колег, які працюють у закладах вищої, професійно-технічної та загальної середньої освіти, вважають їх ініціатори. Вони також вказують на можливість «зберегти педагогічні кадрові можливості дошкільних та позашкільних закладів освіти заради теперішнього та прийдешнього українських дітей».

Нині законопроект № 8117 передано на розгляд профільного комітету Верховної Ради та надано для ознайомлення народним депутатам.