Під час пленарного засідання, що відбулося у середу, 19 жовтня, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк відзвітувалася про участь очолюваної нею, як Віцеспікеркою Парламенту України, української делегації на восьмому Парламентському саміті країн «Великої двадцятки».

«Саміт відбувся у Джакарті, Індонезія. Це надзвичайно важливий міжнародний майданчик і можливість доносити свою позицію країнам, які сукупно виробляють понад 80% світового ВВП», — зазначила вона.

Водночас Олена Кондратюк зауважила, що, за ініціативи Парламенту Індонезії, Верховну Раду України було вперше запрошено до участі у Парламентському саміті «Великої двадцятки»: «Ми щиро вдячні за таку нагоду».

«Українська делегація своєю активною роботою та позицією разом із союзниками й партнерами використала участь у Парламентському саміті, щоби звернути увагу світу й усього Азійського регіону на незаконну російську агресію проти України», — наголосила Віцеспікерка Парламенту України, додавши, що українські делегати підняли на високий рівень питання про глобальні наслідки російської агресії: прямий і вкрай негативний вплив на економіку, політичну та фінансову стабільність, зростання цін, енергетичну й продовольчу безпеку, загрозу голоду.
У своєму виступі під час Саміту Олена Кондратюк звернулася «до лідерів парламентів Групи двадцяти, до всіх законодавчих органів країн світу, які розуміють вагу та цінність поваги до міжнародного права, — не лише засудити, а за жодних обставин не визнавати результати фейкових «референдумів», проведених під дулами автоматів російських військових».

«Це змусило російську делегацію та її очільницю Матвієнко нервувати, виправдовуватися та вкотре збрехати про необхідність переговорів, тепер — уже у парламентах», — акцентувала Заступниця Голови Парламенту: «Наша відповідь була чіткою й безкомпромісною. Усі, хто проголосував за анексію українських територій, — воєнні злочинці! Із ними ніхто ніяких переговорів вести не буде. Усі вони відповідатимуть на Міжнародному Трибуналі!»

Окрім того, Олена Кондратюк наголосила, що українська парламентська делегація боролася на полях Саміту за кожне слово у підсумковій резолюції: «Хочу подякувати голові профільного Комітету Олександрові Мережку за цю роботу. Адже до схвалення готувалася нейтральна версія резолюції, у якій була дуже зацікавлена росія».

«Ми виступили категорично проти замовчування питання російської агресії та вторгнення, незаконних фейкових «референдумів» і спроб анексії українських територій. У підсумку, вигідна росії резолюція Саміту була заблокована та не ухвалена», — повідомила вона.

Підсумовуючи участь у Саміті, Віцеспікерка підкреслила, що вкотре переконалася, що «настав час змін і росії сьогодні не місце у «Великій двадцятці»: «Вона більше не має жодного морального й ціннісного права там перебувати. Це питання треба активно порушувати та комунікувати на рівні парламентів країн-учасниць цього формату». Олена Кондратюк також додала, що мають залучатися всі можливості парламентської дипломатії для участі у наступному Саміті, який відбудеться у 2023 році в Індії.

«Ще раз хочу подякувати всій нашій парламентській команді, залученій до організації візиту та роботи делегації Верховної Ради України. Дуже вдячні Послу України в Індонезії Василю Гамяніну та команді посольства за неймовірну роботу, проведену, щоб Україна була дуже активно, гідно й правильно представлена на цьому заході», — резюмувала Заступниця Голови Верховної Ради України.

Прес-служба АпаратуВерховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua