Цей законопроект парламент ухвалив за основу на крайньому пленарному засіданні, скоротивши наполовину термін подачі до нього поправок та пропозицій.

Варто зауважити, що під час обговорення документа в сесійній залі лунали кардинально діаметральні думки щодо нього.

З одного боку, представник «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко назвав документ хоч і важливим, проте дещо передчасним. «У самій ідеї корпоратизації немає нічого поганого. Однак чи на часі це, коли в нас одна з найбільших в Європі, третя в світі, Запорізька атомна електростанція окупована?» — наголосив він.

Корпоратизація, за словами Олексія Гончаренка, передбачає передачу активів. Тож депутат поцікавився: як можна здійснити цю передачу, коли частина наших активів — Запорізька АЕС, мережі та трансформатори — нині є окупованими?

«Сьогодні наша атомна енергетика працює бездоганно. Я хочу подякувати всім нашим енергетикам, які працюють і виконують свій обов’язок кожен на своєму місці. То давайте не придумувати для них зараз зайвої, нікому не потрібної бюро-кратичної плутанини і роботи. Давайте переживемо цю зиму, переможемо у війні, а далі будемо розвивати нашу атомну енергетику», — сказав він.

Представник «Батьківщини» Олексій Кучеренко під час виступу поцікавився, «чи є хоч один успішний приклад роботи державного підприємства після корпоратизації»? «Той НАК «Нафтогаз», в якому ми аудит не можемо три роки зробити і зрозуміти, чому падає видобуток і чому він збитковий, чи Оператор ГТС в боргах як у шовках, чи «Укренерго» зі своїми проблемами? Покажіть хоч один приклад. Тому казати, що під час війни ця корпоратизація хоч щось принесе для підприємства, для енергетики України, вибачте, це авантюра», — переконаний парламентарій.

Водночас голова профільного комітету Андрій Герус зауважив, що процес корпоратизації пройшли багато наших компаній: «У даному випадку процес корпоратизації абсолютно не означає, що це якийсь процес приватизації. І в нашому законопроекті прописано, що 100 відсотків акцій буде залишатися у власності держави. Інше законодавство також говорить, що такі об’єкти не підлягають приватизації».

Так, за словами депутата, процес корпоратизації вже відбувся у державній компанії «Укрзалізниця», в «Укренерго», в «Укргідроенерго» тощо.

«Саме такий процес корпоратизації дасть змогу компаніям працювати більш прозоро, формується новий підхід до звітності, формується щоквартальна, піврічна, річна звітність, яка подається в Національну комісію з цінних паперів та Фондового ринку. Також це дає можливість компаніям формувати або створювати якісь спільні підприємства для реалізації нових проектів. І це взагалі крок уперед, тому що форма саме державне підприємство — це атавізм, це застаріла форма. І нині світ рухається до того, що має бути акціонерне товариство. І в даному випадку стовідсотковим власником акцій у цьому акціонерному товаристві буде держава. Тому прохання підтримати цей законопроект», — наголосив 
А. Герус.

Власне, законопроект визначає процедуру утворення та функціонування акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», 100 відсотків акцій якого належить державі. 

Встановлює порядок формування статутного капіталу товариства, його функціонування після створення, обмеження пов’язані із забезпеченням збереження корпоративних прав держави, майна атомних електростанцій, ядерних матеріалів і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, виключно за товариством, задля забезпечення економічної безпеки та захисту інтересів держави. Засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України, який приймає рішення про створення товариства і здійснює управління його державними корпоративними правами. Передбачено також, що набуті державою в результаті утворення товариства акції не підлягають приватизації.

Такий підхід, переконані автори законодавчої ініціативи, дасть змогу підвищити ефективність функціонування енергетичної галузі України та конкурентоспроможності українського оператора ядерної установки. А також збільшить відрахування податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.